Smakosze.pl Przepisy Kotlet drwala bije na głowę schabowe i mielone. Podam go na obiad w najbliższą niedzielę
Fot. YouTube/Moje Domowe Jedzenie

Kotlet drwala bije na głowę schabowe i mielone. Podam go na obiad w najbliższą niedzielę

2 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz pomysłu, co przygotować na obiad na niedzielę? Zainspiruj się przepisem i przygotuj kotlet drwala. Jego smak zachwyci każdego domownika i będziesz przygotowywała je na obiad znacznie częściej. Wszystkie szczegóły znajdziesz w dalszej części artykułu.

Obiad na niedzielę jeszcze nigdy nie był tak smaczny

O tym, że Polacy kochają kotlety , nie trzeba nikogo przekonywać. Schabowe czy mielone to jedne z naszych ulubionych. Niedawno znalazłem przepis na kotlet drwala, który jest jeszcze smaczniejszy, a w dodatku syci na długo.

Podany na obiad zachwyci każdego i zasmakuje tak bardzo, że niejeden domownik poprosi o dokładkę. Przygotowanie kotletów jest banalne i zajmuje tylko chwilę dłużej niż tradycyjnych schabowych. Koniecznie poznaj przepis i podaj je na obiad.

schab.jpg
Fot. YouTube/Moje Domowe Jedzenie
Zmieniłem przepis na naleśniki i wyszły obłędnie pyszne. Zamiast mleka wlałem ten napój

Kotlety na obiad z kilku składników

Kotlet myśliwski oprócz smaku ma także tę zaletę, że przygotujesz je z kilku składników. Najważniejsze jest przede wszystkim mięso. W tym wypadku jest to schab. Oprócz niego potrzebne są także inne produkty, które w połączeniu stworzą genialne danie. Niezbędne artykuły znajdziesz na liście poniżej. Zdjęcie ilustrujące przygotowanie, pochodzą z kanału Moje Domowe Jedzenie , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 3 kotlety schabowe
  • 1 cebula
  • 9 pieczarek
  • 6 plastrów wędzonego boczku
  • 150 g żółtego sera w kostce
  • 4 jajka
  • pieprz
  • sól
  • bułka tarta
  • olej
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy

Przepis na kotlet drwala

Rozbite kolety mielone przypraw pieprzem i solą. Jedno jajko w bij do miski i roztrzep je. Kotlety obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Smaż na niej kotlety z dwóch stron, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Pieczarki i cebulę drobno posiekaj. Usmaż je na patelni po kotletach.

W misce wymieszaj na jednolity sos z musztardy, ketchupu i majonezu. Usmażone kotlety posmaruj sosem i obsyp je startym na dużych oczkach serem. Na serze ułóż podsmażone pieczarki. Przykryj je plastrami boczku i ułóż na nich usmażone jajka. Gotowe kotlety podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami, a będą smakowały idealne.

Sprawdź także.

pieczarku na kotlety.jpg
Fot. YouTube/Moje Domowe Jedzenie
Od lat robię placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Są 100 razy szybsze w przygotowaniu
Polacy chętnie kupują, a to najgorsze możliwe mięso. Omijaj najszerszym łukiem
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy