Kotlety mielone w pieczarkach są obiadem idealnym. Nikt nie odmówi dokładki, smak zostaje na długo
Planujecie dziś na obiad mielone? Możecie więc przygotować kotlety mielone w pieczarkach. Są obiadem idealnym, bo smacznym, oryginalnym i prostym do przygotowania. Nikt z pewnością nie odmówi dokładki, a ich smak zostaje na długo. Sprawdźcie, jak zrobić nową wersję klasycznego dania.
Kotlety mielone regularnie pojawiają się na naszych stołach. Lubimy je przygotowywać, bo to bardzo proste, a poza tym domownicy jedzą je ze smakiem. Dziś jednak proponujemy wam jednak nieco odmienić tradycyjne mielone i oblepić mięsną masą pieczarki. Dzięki temu powstanie nietuzinkowy kotlet, w którym pieczarkę będzie widać i czuć.
Przepis na kotlety mielone w pieczarkach
Składniki:
-
12-14 większych pieczarek
-
50 dag mielonego mięsa
-
2 jajka
-
1 szklanka i 4 łyżki tartej bułki
-
pieprz ziołowy
-
ząbek czosnku
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów mielonych z pieczarkami
Pieczarki oczyść, opłucz, osusz. Ogonki oderwij, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do mielonego mięsa.
Do mięsa dodaj też jedno jajko i 4 łyżki tartej bułki, a także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Masę wyrób, dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
Z mięsnej masy odrywaj nieduże kawałki i nakładaj je na kapelusze pieczarek. Całość uformuj w zgrabną kulkę.
Kotlety z pieczarkami obtocz w rozkłóconym jajku i w tartej bułce. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju, kładź kotlety najpierw stroną z pieczarką do dołu.
Kotlety smaż na średnim ogniu, aż będą równomiernie rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety mielone z fetą i cukinią , a także na mielone z dodatkiem musztardy .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty sposób na kiszony czosnek. Warto mieć go w swojej spiżarni
-
Niezawodny patent Ani Starmach na pieczoną karkówkę z rękawa. Wyjdzie bosko soczysta
-
Lewandowska nie piecze gołąbków, ma lepszy patent. Farsz zachwyci każdego
Źródło: zrobtosmacznie