Smakosze.pl Przepisy Kotlety mielone w pieczarkach są obiadem idealnym. Nikt nie odmówi dokładki, smak zostaje na długo
canva/AmalliaEka, Getty Images

Kotlety mielone w pieczarkach są obiadem idealnym. Nikt nie odmówi dokładki, smak zostaje na długo

10 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Planujecie dziś na obiad mielone? Możecie więc przygotować kotlety mielone w pieczarkach. Są obiadem idealnym, bo smacznym, oryginalnym i prostym do przygotowania. Nikt z pewnością nie odmówi dokładki, a ich smak zostaje na długo. Sprawdźcie, jak zrobić nową wersję klasycznego dania.

Kotlety mielone regularnie pojawiają się na naszych stołach. Lubimy je przygotowywać, bo to bardzo proste, a poza tym domownicy jedzą je ze smakiem. Dziś jednak proponujemy wam jednak nieco odmienić tradycyjne mielone i oblepić mięsną masą pieczarki. Dzięki temu powstanie nietuzinkowy kotlet, w którym pieczarkę będzie widać i czuć.

Przepis na kotlety mielone w pieczarkach

Składniki:

  • 12-14 większych pieczarek

  • 50 dag mielonego mięsa

  • 2 jajka

  • 1 szklanka i 4 łyżki tartej bułki

  • pieprz ziołowy

  • ząbek czosnku

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych z pieczarkami

Pieczarki oczyść, opłucz, osusz. Ogonki oderwij, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do mielonego mięsa.

Do mięsa dodaj też jedno jajko i 4 łyżki tartej bułki, a także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Masę wyrób, dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.

Z mięsnej masy odrywaj nieduże kawałki i nakładaj je na kapelusze pieczarek. Całość uformuj w zgrabną kulkę.

Kotlety z pieczarkami obtocz w rozkłóconym jajku i w tartej bułce. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju, kładź kotlety najpierw stroną z pieczarką do dołu.

Kotlety smaż na średnim ogniu, aż będą równomiernie rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety mielone z fetą i cukinią , a także na mielone z dodatkiem musztardy .

pieczarki
canva/cris180

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zrobtosmacznie

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy