Kraje zakazują, a Polacy zajadają się na potęgę. Te ryby paskudnie szkodzą
Nie wszystkie ryby powinny trafiać na nasz stół. Pewien gatunek jest szczególnie szkodliwy dla naszego zdrowia. Niestety te ryby nadal są lubiane przez Polaków. Wyjaśniamy, dlaczego należy zrezygnować z ich jedzenia.
Niezdrowa ryba, którą jedzą Polacy
Przysłowie głosi, że można być zdrowym jak ryba . Jednak należy pamiętać, że nie każdy gatunek ryby zapewni nam zdrowie i dobre samopoczucie . Niektóre ryby powinniśmy omijać szerokim łukiem. Są szkodliwe dla zdrowia i mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości. Mowa o rybie maślanej, która jest kontrowersyjnym produktem.
Przed jej spożyciem ostrzegają eksperci. Niestety ta ryba jest wciąż popularna w barach i restauracjach . Powodem jest jej dobry smak. Charakteryzuje się kremową i dość tłustą konsystencją mięsa. Jednak problemy czekają nas po spożyciu tej niezdrowej ryby .
Ryba maślana szkodliwa dla zdrowia
Ryba maślana żyje w wodach tropikalnych, ale najczęściej zjemy ją w smażalniach ryb nad polskim morzem . Tam jest chętnie serwowana, bo klienci ją lubią i często zamawiają. Niestety ta wątpliwa przyjemność może skończyć się zatruciem pokarmowym . Te wywołują estry woskowe, które zawiera ten gatunek ryby.
Estry woskowe są z trudem trawione przez ludzki organizm . Gatunki takie jak eskolar i kastropak zawierają tę właśnie formę chemiczną . Woski w rybach maślanych są odpowiedzialne za zatrucia pokarmowe. Te zaczynają się już nawet godzinę po spożyciu ryby . Jeden na pięciu konsumentów tych ryb może doświadczyć bolesnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Tę niezdrową rybę omijaj szerokim łukiem
Pierwszymi objawami zatrucia pokarmowego po zjedzeniu ryb maślanych, jest biegunka, rozstrój żołądka, zawroty głowy, wysypka. Mogą pojawić się problemy z oddychaniem . Dlatego najlepiej zrezygnować z jedzenia tej szkodliwej ryby. Pod żadnym pozorem nie mogą po nią sięgać dzieci, kobiety w ciąży i matki karmiące .
Niestety ta niezdrowa ryba chętnie jest używana w restauracjach sushi . Jej struktura dobrze się sprawdza w tego typu kuchni. Jednak ten gatunek ryby jest groźny dla naszego zdrowia. Włochy i Japonia wprowadziły zakaz sprzedaży tych ryb. Jednak w Polsce nadal zjesz je nad Bałtykiem i nie tylko. Pisaliśmy o tym, czym zastąpić bułką tartą w panierowaniu kotletów. Podpowiadaliśmy, jak pozbyć się owadów z domu przy użyciu cytryny i goździków.
Źródło: finanse.wp.pl