Kroję i wrzucam do garnka z kapuśniakiem. To najlepsza wersja tej zupy
Przepyszny i zdrowy idealnie sprawdzi się na sezon grypowy. Od kiedy pierwszy raz spróbowałam tego przepisu, kapuśniak robię tylko w ten sposób. Przekonaj się, jak smaczny może być kapuśniak bez mięsa.
Klucz do idealnego kapuśniaku to dobra kapusta
Kapuśniak to samo zdrowie. Zawarte w kiszonej kapuście bakterie kwasu mlekowego cudownie działają na nasze jelita i wspierają odporność . Co zrobić, żeby przygotować perfekcyjną zupę?
Jeśli chcesz zrobić kapuśniak idealny, zwróć uwagę na kapustę. To właśnie ona jest najważniejsza. Najlepiej sprawdzi się taka z własnej fermentacji. Zanim dodasz ją do zupy , koniecznie upewnij się, czy nie jest za kwaśna lub za słona . Jeśli masz zastrzeżenia do smaku, możesz ją wypłukać przed użyciem. Teraz możemy przejść do przepisu.
Jak zrobić kapuśniak bez mięsa?
Wiele osób nie wyobraża sobie kapuśniaku bez mięsa . Jednak to naprawdę cudowna propozycja, która jest jeszcze zdrowsza niż oryginalna wersja. Do przygotowania zupy będzie potrzebne:
Składniki:
- 300 g kapusty kiszonej
- 200 g ziemniaków
- 2 litry bulionu warzywnego
- 80 g wędzonego tofu
- Oliwa z oliwek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki kminku
Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i wrzucam do bulionu. Całość gotuję przez 10 min. W tym czasie przechodzę do tofu, które nada charakterystycznego wędzonego smaku . Dzięki temu kapuśniak będzie smakował obłędnie.
Idealny kapuśniak bez mięsa
Tofu kroję w kostkę i podsmażam na oliwie z oliwek. W międzyczasie kroję kapustę i cebulę. Całość przekładam na patelnię z tofu i jeszcze raz podsmażam . Dodaję odrobinę wody i doprawiam zmielonym kminkiem.
Kapustę z tofu duszę przez 10 min. Dzięki temu uzyskuję niesamowity wędzony aromat . Następnie łączę zawartość patelni z bulionem. Taki kapuśniak smakuje jak wersja z boczkiem, ale jest dużo lżejszy. Naprawdę polecam przetestować tę wersję.
Dla fanów kiszonej kapusty mamy więcej fantastycznych przepisów. Koniecznie sprawdź, jak przygotować surówkę z kiszonej kapusty w jeszcze zdrowszej wersji .