Smakosze.pl Przepisy Kroję i wrzucam do garnka z kapuśniakiem. To najlepsza wersja tej zupy
Fot. Canva/gbh007, Getty Images

Kroję i wrzucam do garnka z kapuśniakiem. To najlepsza wersja tej zupy

15 stycznia 2025
Autor tekstu: Patrycja Grzebyk

Przepyszny i zdrowy idealnie sprawdzi się na sezon grypowy. Od kiedy pierwszy raz spróbowałam tego przepisu, kapuśniak robię tylko w ten sposób. Przekonaj się, jak smaczny może być kapuśniak bez mięsa.

Klucz do idealnego kapuśniaku to dobra kapusta

Kapuśniak to samo zdrowie. Zawarte w kiszonej kapuście bakterie kwasu mlekowego cudownie działają na nasze jelita i wspierają odporność . Co zrobić, żeby przygotować perfekcyjną zupę?

Jeśli chcesz zrobić kapuśniak idealny, zwróć uwagę na kapustę. To właśnie ona jest najważniejsza. Najlepiej sprawdzi się taka z własnej fermentacji. Zanim dodasz ją do zupy , koniecznie upewnij się, czy nie jest za kwaśna lub za słona . Jeśli masz zastrzeżenia do smaku, możesz ją wypłukać przed użyciem. Teraz możemy przejść do przepisu.

Kiszona kapusta
Fot. Canva/elenahramovaphotos

Jak zrobić kapuśniak bez mięsa?

Wiele osób nie wyobraża sobie kapuśniaku bez mięsa . Jednak to naprawdę cudowna propozycja, która jest jeszcze zdrowsza niż oryginalna wersja. Do przygotowania zupy będzie potrzebne:

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 200 g ziemniaków
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 80 g wędzonego tofu
  • Oliwa z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki kminku

Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i wrzucam do bulionu. Całość gotuję przez 10 min. W tym czasie przechodzę do tofu, które nada charakterystycznego wędzonego smaku . Dzięki temu kapuśniak będzie smakował obłędnie.

Idealny kapuśniak bez mięsa

Tofu kroję w kostkę i podsmażam na oliwie z oliwek. W międzyczasie kroję kapustę i cebulę. Całość przekładam na patelnię z tofu i jeszcze raz podsmażam . Dodaję odrobinę wody i doprawiam zmielonym kminkiem.

Kapustę z tofu duszę przez 10 min. Dzięki temu uzyskuję niesamowity wędzony aromat . Następnie łączę zawartość patelni z bulionem. Taki kapuśniak smakuje jak wersja z boczkiem, ale jest dużo lżejszy. Naprawdę polecam przetestować tę wersję.

Dla fanów kiszonej kapusty mamy więcej fantastycznych przepisów. Koniecznie sprawdź, jak przygotować surówkę z kiszonej kapusty w jeszcze zdrowszej wersji .

Kapuśniak bez mięsa
Fot. Canva/Stitchik, Getty Images
Najlepsza zupa na mrozy. Rozgrzewa i wzmacnia odporność
Ułóż biszkopty w foremce i zalej tą masą. Smakuje jak marzenie i zawsze się udaje
Obserwuj nas w
autor
Patrycja Grzebyk

Wydawczyni i redaktorka Smakosze.pl. Pasjonatka kulinariów, która kocha odkrywać nowe smaki. Uwielbia eksperymentować w kuchni i inspirować innych. Oddana fanka kuchni włoskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy