Surówkę z kiszonej kapusty podaję tylko w ten sposób. Rodzina nie chce słyszeć o żadnej innej
Oto przepis na surówkę z kapusty, ale jaką surówkę! Kapusta kiszona łączy się w niej w nietypowe zestawienie smaków. To właściwie witaminy w czystej postaci.
Kapusta kiszona na słodko
Słodko-kwaśne zestawienia są piętą achillesową wielu domowych kucharzy i kucharek. Jest to trochę sprzeczne z intuicją, by zestawiać ze sobą wyraziste kwaśne i słodkie smaki. A jak inaczej mówić o miodzie i kapuście kiszonej?
A jednak, takie szalone pomysły często okazują się trafione w dziesiątkę. Dlatego wystarczy raz zaryzykować polanie surówki z kiszonki miodowym sosem, by zostać fanem tego połączenia. Całości tej surówki dopełniają równie nieoczywiste zestawienia, jak jabłko z czerwoną cebulą.
Biorę siatkę po ziemniakach i wsypuję do niej orzechy. Ten patent zasługuje na złoty medalSurówka z kiszonej kapusty inaczej
Przepis na tę surówkę z kiszonej kapusty, przyrządzoną nieco inaczej, ilustrujemy obrazami z kanału Obżarciuch. Ich sałatka wzbogacona jest dodatkowo o zieloną surową paprykę, która wprowadza nieco orzeźwienia i jeszcze podbija cierpką kwasowość sałatki.
Składniki
- 400 g kapusty kiszonej
- ½ czerwonej cebuli
- 1 kwaśne jabłko
- 1 pęczek koperku
- 30 ml miodu
- 50 ml oleju z pestek dyni
- Grubo mielony pieprz
Kiszona kapusta z miodem w surówce
Jeśli miód, którym dysponujemy, jest ścięty, rozpuszczamy go w kąpieli wodnej. Mieszamy z olejem i grubo zmielonym pieprzem do smaku, aż stworzy jednorodną emulsję. Kapustę kiszoną płuczemy i dobrze odciskamy z wody.
Kapustę siekamy i przekładamy do salaterki. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłko ścieramy na tarce. Dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie pióra i posiekany koperek. Całość mieszamy z miodowym sosem na 15 minut przed podaniem.
Wypróbuj też przepis na szarlotkę pod kruszonką i sposób na rybiki cukrowe.