Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówkę z kiszonej kapusty podaję tylko w ten sposób. Rodzina nie chce słyszeć o żadnej innej
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 04.11.2024 19:21

Surówkę z kiszonej kapusty podaję tylko w ten sposób. Rodzina nie chce słyszeć o żadnej innej

surówka
fot. youtube.com/obzarciuch

Oto przepis na surówkę z kapusty, ale jaką surówkę! Kapusta kiszona łączy się w niej w nietypowe zestawienie smaków. To właściwie witaminy w czystej postaci.

Kapusta kiszona na słodko

Słodko-kwaśne zestawienia są piętą achillesową wielu domowych kucharzy i kucharek. Jest to trochę sprzeczne z intuicją, by zestawiać ze sobą wyraziste kwaśne i słodkie smaki. A jak inaczej mówić o miodzie i kapuście kiszonej?

A jednak, takie szalone pomysły często okazują się trafione w dziesiątkę. Dlatego wystarczy raz zaryzykować polanie surówki z kiszonki miodowym sosem, by zostać fanem tego połączenia. Całości tej surówki dopełniają równie nieoczywiste zestawienia, jak jabłko z czerwoną cebulą.

zalewanie składników
fot. youtube.com/obzarciuch
Biorę siatkę po ziemniakach i wsypuję do niej orzechy. Ten patent zasługuje na złoty medal

Surówka z kiszonej kapusty inaczej

Przepis na tę surówkę z kiszonej kapusty, przyrządzoną nieco inaczej, ilustrujemy obrazami z kanału Obżarciuch. Ich sałatka wzbogacona jest dodatkowo o zieloną surową paprykę, która wprowadza nieco orzeźwienia i jeszcze podbija cierpką kwasowość sałatki.

Składniki

  • 400 g kapusty kiszonej
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 pęczek koperku
  • 30 ml miodu
  • 50 ml oleju z pestek dyni
  • Grubo mielony pieprz

Kiszona kapusta z miodem w surówce

Jeśli miód, którym dysponujemy, jest ścięty, rozpuszczamy go w kąpieli wodnej. Mieszamy z olejem i grubo zmielonym pieprzem do smaku, aż stworzy jednorodną emulsję. Kapustę kiszoną płuczemy i dobrze odciskamy z wody.

Kapustę siekamy i przekładamy do salaterki. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłko ścieramy na tarce. Dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie pióra i posiekany koperek. Całość mieszamy z miodowym sosem na 15 minut przed podaniem.

Wypróbuj też przepis na szarlotkę pod kruszonką i sposób na rybiki cukrowe.

mieszanie surówki
fot. youtube.com/obzarciuch