Smakosze.pl Przepisy Kroję polędwicę, marynuję i podsmażam z cebulą. Dawno nie jadłem tak delikatnego mięsa
fot. youtube.com/@schnellerkoch1

Kroję polędwicę, marynuję i podsmażam z cebulą. Dawno nie jadłem tak delikatnego mięsa

1 lutego 2024

Z tym prostym przepisem na polędwicę wieprzową doskonałe, miękkie mięso to tylko kwestia czasu. Czasu na marynowanie go, a potem na nieco dłuższe duszenie, które ze smażonych kotlecików robi tak delikatne sztuki, jak gdyby były gotowane.

Duszenie mięsa w sosie

Smażenie mięsa to jeden z najlepszych sposobów, by wydobyć jego smakowe zalety. Przypieczone na brązowo na skutek tzw. reakcji Maillarda, nabiera pełni aromatu i smaku. Są jednak zwolennicy gotowania mięsa podkreślając, nie bez racji, że jest ono zdrowsze, bo lepiej strawne, a do tego o wiele bardziej miękkie.

Ten przepis jest po to, by ich pogodzić. Obsmażamy w nim mięso, tworząc niemal tradycyjne smażone kotlety, ale potem dusimy je w dość dużej ilości wody , co pozwala im osiągnąć niespotykaną miękkość. Sekretem jest dodatkowo egzotyczna marynata wykonana z łatwo dostępnych w sklepach produktów. Tak przygotowane mięso wyjdzie miękkie, pyszne, nietypowe, a jednak znajome w smaku.

marynowanie mięsa
fot. youtube.com/@schnellerkoch1
Układam herbatniki i zalewam pyszną masą. To ciasto bez pieczenia jest absolutnym hitem

Marynata do mięs z kalamondinem

Kanał Schneller Koch, z którego zaczerpnęliśmy zdjęcia do tego tekstu, prezentuje podobny przepis. Jest on jednak inspirowany kuchnią filipińską. Często używa ona owocu o nazwie kalamondin , niezwykle rzadko widywanego w polskich sklepach. Warto pokusić się o zakup, jeśli będziemy mieli taką okazję. My jednak używamy dobrze nam znanej limonki . Pamiętajmy, by nie używać zbyt dużo soli do przyprawiania, ponieważ sos sojowy jest bardzo słony .

Składniki

  • ½ kg polędwicy wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 70 ml sosu sojowego
  • Sok z połowy limonki (min. 50 ml)
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • Sól, pieprz, olej do smażenia

Dusimy polędwicę wieprzową

Polędwicę kroimy na plastry o grubości ok. 1 centymetra i wkładamy do miski. Zalewamy sosem sojowym i zasypujemy przyprawami: pieprzem cytrynowym i kuminem. Mieszamy i odstawiamy na co najmniej pół godziny, a najlepiej na 2-3 godziny. W tym czasie kroimy cebulę w grube plastry. Czosnek siekamy i zasypujemy małą szczyptą soli, by wypuścił nieco soku.

Plastry polędwicy smażymy do zarumienienia z obu stron. Kiedy są gotowe, zdejmujemy na talerz. Smażymy partiami, jeśli to konieczne . Po usmażeniu ostatniej partii, zmniejszamy moc palnika pod patelnią.

Na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy, aż się lekko zeszkli, w międzyczasie dodając czosnek. 2-3 plastry cebuli można odłożyć na koniec duszenia . Do zeszklonej cebulki wrzucamy mięso i wylewamy resztkę marynaty, smażymy chwilę, a następnie zalewamy 350-400 ml wody i przykrywamy.

W miseczce mieszamy mąkę kukurydzianą z 3-4 łyżkami wody . Kiedy mięso dochodzi do miękkości, wlewamy ten zaczyn do sosu i dokładnie mieszamy. Dusimy jeszcze chwilę. Można teraz dodać  więcej cebuli i przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kiedy świeża cebula zrobi się miękka, potrawa jest gotowa do podania na stół.

Wypróbuj też przepis na doskonały schab w sosie oraz placki typu „przegląd lodówki”.

duszenie cebuli
fot. youtube.com/@schnellerkoch1
Nie musisz kupować drożdżówek. Z kilku tanich produktów zrobisz lepszy smakołyk
Gdy mam ochotę na słodkie robię te bułeczki z kremem bez piekarnika. Łatwe, tanie, pyszne
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy