Kroję truskawki, kładę na cieście i zawijam w rulon. Nie mogę się doczekać, aż znów zrobię ten deser
Truskawki są idealne na deser. Jeśli dodać do tego jeszcze ciasto francuskie, to wychodzi smakołyk, że palce lizać. Skorzystaj z tego przepisu na deser, któremu nie oprze się żaden łasuch.
Pomysł na wiosenny deser
Truskawki smakują doskonale pod każdą postacią. Podane świeże lub jako dodatek do ciast lub deserów , też są znakomite . Dlatego warto zrobić z nich coś pysznego. W tym celu kroję truskawki, kładę na cieście francuskim i zawijam w rulon.
Potem wystarczy rulon pokroić na mniejsze kawałki i upiec. Dzięki temu powstaje wyborny deser z truskawkami. Każdy zje go ze smakiem i poprosi o kolejną porcję . Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Dolci Veloci 89. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić deser z truskawek i ciasta francuskiego?
Składniki:
- 200 g truskawek
- ciasto francuskie
- 100 ml mleka
- cukier
Przygotowanie deseru zacznij od umycia truskawek , pozbycia się szypułek i pokrojenia owoców w cząstki. Truskawki osusz ręcznikiem papierowym i rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Ułóż na nim w rządkach truskawki.
Następnie zawiń w rulon, posmaruj mlekiem przy pomocy pędzelka. Rulon pokrój na mniejsze kawałki. Każdy kawałek posmaruj mlekiem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec kawałki oprósz cukrem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Najlepszy deser z truskawek i ciasta francuskiego
Po upływie tego czasu nasz deser jest już gotowy. Pełen aromatycznych i pysznych truskawek w otoczeniu delikatnego ciasta, każdego zachwyci smakiem . Jest te niskokaloryczny, bo zawiera mało cukru. Taki deser możesz jeść do woli.
Gwarantuję, że ciasto szybko zniknie z talerzy. Każdy, kto spróbuje tego deseru , poprosi też o przepis. Jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która stawi pierwsze kroki w kuchni. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić jajka po szkocku na obiad. Podawaliśmy też przepis na pyszny deser z biszkoptów i ciasta francuskiego.