W życiu nie jadłem lepszej surówki. Mizeria po szwedzku smakuje jak marzenie
Nie ma lepszej surówki na obiad niż mizeria. Nie każdy jednak wie, że można nieco ulepszyć jej smak. Wystarczy zrobić jej szwedzką wersję. Gwarantuję, że twojej rodzinie na pewno spodoba się jej smak i będą prosili, abyś robiła ją częściej. Poznaj przepis i przekonaj się sama.
Najlepsza surówka na obiad
Dobry obiad oprócz porcji mięsa i dodatku w postaci ziemniaków lub kaszy musi składać się także z surówki. Jedną z najbardziej popularną i uwielbianą przez wszystkich surówką jest mizeria. Ogórki w śmietanie z dodatkiem przypraw podbijają podniebienia wszystkich smakoszy.
Mało kto wie, że tę uwielbianą surówkę można ulepszyć. Wystarczy zrobić mizerię po szwedzku. Poniżej przedstawię ci potrzebne składniki oraz przepis. Smak naprawdę cię zachwyci.
Żadna jajecznica. Okrasa stawia na egzotyczną szakszukę, nie ma lepszego śniadaniaNie tylko ogórki
Składniki:
- 2 ogórki szklarniowe
- 1 cebula dymka
- 60 g śmietany
- 15 ml octu jabłkowego
- koperek
- 10 g cukru
- pieprz
- sól
Przepis na mizerię po szwedzku
Ogórki dokładnie umyj, a następie osusz je i zetrzyj na cienkie plastry na mandolinie. Jeżeli nie masz mandoliny cienko pokrój ogórka za pomocą noża. Przełóż je do miski. Cebulę obierz, drobno posiekaj i wsyp ją do miski. Całość posól i zostaw na chwilę.
Wodę wylej, a do warzyw dodaj śmietanę. Wlej ocet jabłkowy i wsyp drobno posiekany koperek. Całość przypraw cukrem oraz pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki, aby dokładnie się ze sobą połączyły. Gotową podawaj do smacznego obiadu.