Kucharz zdradził prawdę o paprykarzu. Symbol Szczecina wcale nie pochodzi z Polski, mało kto o tym wie
Paprykarz szczeciński to symbol Szczecina i chyba najbardziej znany i rozpoznawalny dodatek do pieczywa w Polsce. Śmiało można powiedzieć, że jest to już kultowe smarowidło. Jadano je chętnie w czasach PRL, ale i współcześnie jada go wiele osób. Jednak okazuje się, że ten symbol Szczecina wcale nie pochodzi z Polski. Znany kucharz ujawnia prawdę o paprykarzu.
Paprykarz szczeciński, czyli kultowe smarowidło
Formuła paprykarza szczecińskiego została opracowana w latach 60. XX wieku. Przepis na smarowidło o wyrazistym smaku był sposobem na zagospodarowanie odpadków po obróbce ryb. Nie da się ukryć, że do tego kultowego produktu trafiały fragmenty ości, płetw, łusek, głów i rybich kręgosłupów. Skład paprykarza szczecińskiego może niektóre osoby przyprawić o mdłości.
Jednak wciąż wielu smakoszy przepada za charakterystycznym smakiem paprykarza szczecińskiego. Ten zrobiony jest właśnie z odpadków rybnych, ale połączonych z ryżem, cebulą i koncentratem pomidorowym. Kucharz Piotr Ogiński,ujawnia skąd naprawdę pochodzi paprykarz szczeciński. Nie jest to Szczecin, którego symbolem stał się ten kultowy produkt.
Bez cukru, mąki i tłuszczu. Ten zdrowy deser to prawdziwa rewelacja, lepiej od razu zrób 2 blaszkiSkąd pochodzi paprykarz szczeciński?
Kucharz Piotr Ogiński opowiedział ciekawą historię, która jest związana z paprykarzem szczecińskim. W połowie lat 60. XX wieku Polska miała łowiska przy zachodnim brzegu Afryki. Rybacy poznali tam afrykańskie danie, które zainspirowało ich do przyrządzenia paprykarza szczecińskiego. Znajdziemy w nim warzywa, ale też bardzo pikantną przyprawą.
Pozostałości z kostki mrożonej ryb zostały użyte do produkcji kultowego już paprykarza. Jego korzenie to Afryka Zachodnia, a polskich rybaków zainspirowała bardzo ostra afrykańska potrawa, do której przyrządzania używano ostrej papryczki pima. Ta potrawa nosiła nazwę Tiep bou dienn Senegalais.
Kultowy paprykarz, czyli afrykańskie danie
Pierwsza puszka paprykarza szczecińskiego została wyprodukowana w 1967 roku. Ten produkt eksportowana aż do 32 krajów. W Kolumbii paprykarz szczeciński podrobiono i eksportowano do sąsiednich krajów w Ameryce Południowej. W latach 80. XX wieku paprykarz przestał spełniać początkowe normy.
Powinien zawierać 50% mięsa rybiego, a trafiały do niego głównie odpadki z ryb. W latach 90. paprykarz przestał być produkowany w Szczecinie. W 2010 roku paprykarz szczeciński został wpisany na listę produktów tradycyjnych. W 2020 roku w Szczecinie odsłonięto pomnik kultowego produktu. Pisaliśmy o tym, jak zrobić paprykarz szczeciński. Podawaliśmy też przepis na paprykarz od Roberta Makłowicza.
Źródło: YouTube/@kochamgotowac