Smakosze.pl

YouTube/@kochamgotowac

Kucharz zdradził prawdę o paprykarzu. Symbol Szczecina wcale nie pochodzi z Polski, mało kto o tym wie 

21 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Paprykarz szczeciński to symbol Szczecina i chyba najbardziej znany i rozpoznawalny dodatek do pieczywa w Polsce. Śmiało można powiedzieć, że jest to już kultowe smarowidło. Jadano je chętnie w czasach PRL, ale i współcześnie jada go wiele osób. Jednak okazuje się, że ten symbol Szczecina wcale nie pochodzi z Polski. Znany kucharz ujawnia prawdę o paprykarzu.

Paprykarz szczeciński, czyli kultowe smarowidło

Formuła paprykarza szczecińskiego została opracowana w latach 60. XX wieku. Przepis na smarowidło o wyrazistym smaku był sposobem na zagospodarowanie odpadków po obróbce ryb. Nie da się ukryć, że do tego kultowego produktu trafiały fragmenty ości, płetw, łusek, głów i rybich kręgosłupów. Skład paprykarza szczecińskiego może niektóre osoby przyprawić o mdłości.

Jednak wciąż wielu smakoszy przepada za charakterystycznym smakiem paprykarza szczecińskiego. Ten zrobiony jest właśnie z odpadków rybnych, ale połączonych z ryżem, cebulą i koncentratem pomidorowym. Kucharz Piotr Ogiński,ujawnia skąd naprawdę pochodzi paprykarz szczeciński. Nie jest to Szczecin, którego symbolem stał się ten kultowy produkt.

paprykarz szczeciński
YouTube/@kochamgotowac
zdrowy deser

Bez cukru, mąki i tłuszczu. Ten zdrowy deser to prawdziwa rewelacja, lepiej od razu zrób 2 blaszki

CZYTAJ DALEJ

Skąd pochodzi paprykarz szczeciński?

Kucharz Piotr Ogiński opowiedział ciekawą historię, która jest związana z paprykarzem szczecińskim. W połowie lat 60. XX wieku Polska miała łowiska przy zachodnim brzegu Afryki. Rybacy poznali tam afrykańskie danie, które zainspirowało ich do przyrządzenia paprykarza szczecińskiego. Znajdziemy w nim warzywa, ale też bardzo pikantną przyprawą. 

Pozostałości z kostki mrożonej ryb zostały użyte do produkcji kultowego już paprykarza. Jego korzenie to Afryka Zachodnia, a polskich rybaków zainspirowała bardzo ostra afrykańska potrawa, do której przyrządzania używano ostrej papryczki pima. Ta potrawa nosiła nazwę Tiep bou dienn Senegalais.

Kultowy paprykarz, czyli afrykańskie danie

Pierwsza puszka paprykarza szczecińskiego została wyprodukowana w 1967 roku. Ten produkt eksportowana aż do 32 krajów. W Kolumbii paprykarz szczeciński podrobiono i eksportowano do sąsiednich krajów w Ameryce Południowej. W latach 80. XX wieku paprykarz przestał spełniać początkowe normy.

 Powinien zawierać 50% mięsa rybiego, a trafiały do niego głównie odpadki z ryb. W latach 90. paprykarz przestał być produkowany w Szczecinie. W 2010 roku paprykarz szczeciński został wpisany na listę produktów tradycyjnych. W 2020 roku w Szczecinie odsłonięto pomnik kultowego produktu. Pisaliśmy o tym, jak zrobić paprykarz szczeciński. Podawaliśmy też przepis na paprykarz od Roberta Makłowicza. 

Źródło: YouTube/@kochamgotowac

gotowe dania z Żabki

Kupił w Żabce gotowe dania za 10 zł. Po otwarciu jednego z nich zamarł. „Wygląda to obrzydliwie”

CZYTAJ DALEJ
kompot śliwkowy

Nakłuj śliwki igłą i wsadź do słoików. Złapiesz się za głowę, gdy zobaczysz co z tego wyjdzie

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Produkty

Sprawdziłam ile zapłacimy za sałatkę jarzynową na święta. Ceny warzyw nie zostawiają złudzeń, będzie drogo
Czytaj więcej >

Produkty

Kupił bigos na jarmarku bożonarodzeniowym, ta cena to przegięcie. „Tandeta, nie nadaje się do jedzenia”
Czytaj więcej >

Produkty

Nie mógł uwierzyć oczom, aż włączył kamerę w Biedronce. Po tym, co pokazał Polacy ruszą tłumnie na zakupy?
Czytaj więcej >

Produkty

Niebotyczna cena za 5 wigilijnych pierogów u Magdy Gessler. Za sałatkę jarzynową trzeba zapłacić krocie
Czytaj więcej >

Produkty

Już 2 i 3 grudnia w Warszawie odbędą się Targ Świąteczny, Targi Biżuterii i Dodatków oraz Festiwal Pierogów Świata!
Czytaj więcej >

Produkty

Najlepsza zupa na zimę. Ani ogórkowa, ani grochówka. Wybraliśmy 7 ulubionych
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Produkty

Produkty

Redakcja smakosze.pl

Te śledzie to najlepszy wybór z polskich sklepów. Wielki test Smakoszy
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Klienci Biedronki czują się oszukani. Pracownica Kasia ujawnia, ludzie nie dowierzają na widok paragonów
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polacy kochają dodawać je do sałatek. Dietetycy wprost powiedzieli, co o tym myślą
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Razem stać nas na dobro. Pomóż się ogrzać
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Biedronka kontra Lidl: nadciąga świąteczna bitwa na cytrusy. Już wiadomo gdzie będzie najtaniej
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej niedoceniane na świecie polskie jedzenie? Właśnie ogłoszono, co nim jest
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Te śledzie to najlepszy wybór z polskich sklepów. Wielki test Smakoszy
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Klienci Biedronki czują się oszukani. Pracownica Kasia ujawnia, ludzie nie dowierzają na widok paragonów
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polacy kochają dodawać je do sałatek. Dietetycy wprost powiedzieli, co o tym myślą
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Razem stać nas na dobro. Pomóż się ogrzać
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Biedronka kontra Lidl: nadciąga świąteczna bitwa na cytrusy. Już wiadomo gdzie będzie najtaniej
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej niedoceniane na świecie polskie jedzenie? Właśnie ogłoszono, co nim jest
Czytaj więcej >