Wyjątkowy paprykarz z przepisu Roberta Makłowicza. Kucharz stawia na niezwykły dodatek
Poznajcie przepis Roberta Makłowicza na wyjątkowy paprykarz. Kucharz stawia na niezwykły dodatek, którym są boczniaki. Dodają potrawie smaku, chrupkości i apetycznego wyglądu. Koniecznie wypróbujcie tę ciekawą recepturę na smaczne i proste danie obiadowe.
Paprykarz większości z nas kojarzy się z konserwą, którą robi się z rybiego mięsa, ryżu i koncentratu pomidorowego. Kiedyś był to doskonały przysmak na kanapki. Jednak paprykarz to też obiadowe danie kuchni węgierskiej. Rodzaj gulaszu przyrządzanego z mięsa i papryki.
I właśnie swój przepis na taki gorący, obiadowy paprykarz bez ryby zdradził Robert Makłowicz. Mięso nie jest dla niego koniecznym składnikiem, bo z powodzeniem zastępuje je boczniakami. Poza tym do paprykarzu dodaje ziemniaki i cebule. Koniecznie musicie spróbować tej wersji popularnego dania.
Przepis Roberta Makłowicza na paprykarz
Składniki:
2 cebule
2 łyżki masła
80 dag ziemniaków
40 dag boczniaków
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1 szklanka śmietany
2 łyżeczki mąki
sól, pieprz
Przygotowanie gorącego paprykarza bez ryby
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij w garnku na maśle. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w cienkie plasterki. Boczniaki oczyść, pokrój na kawałki.
Cebulę zestaw z ognia, posyp zmieloną papryką, wymieszaj. Do garnka dodaj pokrojone ziemniaki i boczniaki. Wymieszaj, podlej wodą, duś na niedużym ogniu, aż ziemniaki zmiękną.
Do potrawy dodaj trochę soli i pieprzu, a także gorącej wody i duś, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie.
Śmietanę wymieszaj z mąką. Rozprowadź ją częścią gorącego sosu z paprykarza, wlej do garnka, wymieszaj, zagotuj. Dopraw do smaku.
Wskazówka:
Robert Makłowicz podpowiada, że smak paprykarza można odmienić, dodając do niego trochę podsmażonej kiełbasy lub wędzonego boczku.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis Makłowicza na gulasz węgierski, a także recepturę Makłowicza na węgierską zupę gulaszową.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ogórki po cygańsku przyprawiają o zawrót głowy. Ich smak rozpala zmysły, nikt nie może się oprzeć
Jak rozbić kotlety schabowe bez tłuczka do mięsa? Pomoże 1 banalny patent, łatwiej się nie da
Karkówka w plastrach zachwyca soczystością i smakiem. Idealny pomysł na leniwy obiad
Źródło: akmazur.tripod