Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyjątkowy paprykarz z przepisu Roberta Makłowicza. Kucharz stawia na niezwykły dodatek
Renata Materlińska
Renata Materlińska 02.08.2022 22:15

Wyjątkowy paprykarz z przepisu Roberta Makłowicza. Kucharz stawia na niezwykły dodatek

Robert Makłowicz, paprykarz
TRICOLORS/East News, canva/EzumeImages

Poznajcie przepis Roberta Makłowicza na wyjątkowy paprykarz. Kucharz stawia na niezwykły dodatek, którym są boczniaki. Dodają potrawie smaku, chrupkości i apetycznego wyglądu. Koniecznie wypróbujcie tę ciekawą recepturę na smaczne i proste danie obiadowe.

Paprykarz większości z nas kojarzy się z konserwą, którą robi się z rybiego mięsa, ryżu i koncentratu pomidorowego. Kiedyś był to doskonały przysmak na kanapki. Jednak paprykarz to też obiadowe danie kuchni węgierskiej. Rodzaj gulaszu przyrządzanego z mięsa i papryki.

I właśnie swój przepis na taki gorący, obiadowy paprykarz bez ryby zdradził Robert Makłowicz. Mięso nie jest dla niego koniecznym składnikiem, bo z powodzeniem zastępuje je boczniakami. Poza tym do paprykarzu dodaje ziemniaki i cebule. Koniecznie musicie spróbować tej wersji popularnego dania.

Przepis Roberta Makłowicza na paprykarz

Składniki:

  • 2 cebule

  • 2 łyżki masła

  • 80 dag ziemniaków

  • 40 dag boczniaków

  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki

  • 1 szklanka śmietany

  • 2 łyżeczki mąki

  • sól, pieprz

Przygotowanie gorącego paprykarza bez ryby

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij w garnku na maśle. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w cienkie plasterki. Boczniaki oczyść, pokrój na kawałki.

Cebulę zestaw z ognia, posyp zmieloną papryką, wymieszaj. Do garnka dodaj pokrojone ziemniaki i boczniaki. Wymieszaj, podlej wodą, duś na niedużym ogniu, aż ziemniaki zmiękną.

Do potrawy dodaj trochę soli i pieprzu, a także gorącej wody i duś, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie.

Śmietanę wymieszaj z mąką. Rozprowadź ją częścią gorącego sosu z paprykarza, wlej do garnka, wymieszaj, zagotuj. Dopraw do smaku.

Wskazówka:

Robert Makłowicz podpowiada, że smak paprykarza można odmienić, dodając do niego trochę podsmażonej kiełbasy lub wędzonego boczku.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis Makłowicza na gulasz węgierski, a także recepturę Makłowicza na węgierską zupę gulaszową.

boczniaki
canva/metalhorse

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: akmazur.tripod