Kupiłeś, natychmiast wyrzuć. Sanepid wycofuje herbatę czołowego polskiego producenta
Herbata towarzyszy nam na co dzień. Jednak właśnie teraz musimy zajrzeć do naszych kuchennych szafek. Jeśli jest w nich ta herbata, natychmiast trzeba się jej pozbyć. Sanepid ostrzega i apeluje do konsumentów.
Herbata przed, którą ostrzega Sanepid
Po herbatę sięgamy dla smaku, zdrowia i po to, by się rozgrzać. Jednak warto przyjrzeć się produktowi, z którego tak chętnie korzysta wielu z nas . Wszystko dlatego, że Główny Inspektorat Sanitarny właśnie wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności . Na stronie gov.pl pojawił się komunikat, w którym czytamy:
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu nadchloranów w herbatce ziołowej
W opublikowanym komunikacie pojawia się również informacja o tym, że produkt o podanych numerach partii może stanowić zagrożenie dla konsumentów . Do takich wniosków doszli eksperci z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego- Państwowego Instytutu Badawczego.
Herbatka ziołowa z nadchloranami
Na stronie gov.pl podano szczegóły, które dotyczą groźnego dla zdrowia konsumentów produktu. Jeśli posiadamy herbatkę ziołową Morwa biała o numerach podanych poniżej i z tych partii, należy natychmiast produkt wyrzucić.
Produkt: Morwa biała Herbata ziołowa, Zielnik Polski, 40 g (20 torebek x 2 g)
Producent: Herbapol- Lublin S.A., Diamentowa 25, 20-471 Lublin
Numer partii: L/0234/B18
Data minimalnej trwałości: 07.2026
oraz
Numer partii: L0264/B23
Data minimalnej trwałości: 08.2026
Skutki uboczne nadchloranów
Główny Inspektorat Sanitarny informuje, że producent podjął na celu działania, które mają na celu wycofanie produktu z rynku . Natomiast organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania produktu. Czym są nadchlorany? To związki chemiczne, które są solami lub estrami kwasu nadchlorowego .
Od kilku lat obserwuje się wzrost zanieczyszczenia tymi związkami warzyw, owoców i wody pitnej . Ich wysokie stężenie ma negatywny wpływ na funkcjonowanie tarczycy przez hamowanie wchłaniania jodu. Wedle niektórych badań związki te wpływają także na poziom inteligencji u potencjalnego potomstwa . Pisaliśmy, czego nie jeść po 50. roku życia . Radziliśmy, by ograniczyć spożycia sera żółtego na co dzień.
Źródło: gov.pl