Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj na tarce i dodaj do farszu na gołąbki zamiast ryżu. Każdy będzie błagał o dokładkę
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 14.01.2025 13:38

Zetrzyj na tarce i dodaj do farszu na gołąbki zamiast ryżu. Każdy będzie błagał o dokładkę

gołąbki
Fot. Shutterstock

Zwykle gołąbki przyrządzamy z mięsem i ryżem. Warto jednak zmienić swoje kulinarne przyzwyczajenia i przygotować inny, ale równie pyszny farsz do gołąbków. Ryż zostanie tu zastąpiony pewnym lubianym produktem. Z całą potrawą komponuje się doskonale.

Farsz do gołąbków inaczej

Gołąbki są smaczny pomysłem na pożywny obiad. Lubiane danie robimy z liści kapusty, które wypełniamy farszem z mięsa i ryżu. Jednak wszystko, co dobre może się w końcu przejeść. Dlatego warto poznać przepis na gołąbki z nieco innym farszem.

Ryż zastąpimy startymi ziemniakami. W połączeniu z mięsem i przyprawami farsz będzie smakował nawet największym niejadkom. Takie gołąbki szybko znikną z talerzy, a każdy, kto ich spróbuje, poprosi o dokładkę. Przepis na gołąbki z farszem z ziemniaków i mięsa prezentujemy poniżej. 

gołąbki
Fot. Canva/gyro
kapuśniak
Najlepsza zupa na mrozy. Rozgrzewa i wzmacnia odporność

Jak przyrządzić gołąbki z farszem z ziemniaków i mięsa?

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • 2 liście laurowe
  • pieprz czarny

Przygotowanie gołąbków zaczniemy od umycia i obrania ziemniaków. Ścieramy je na tarce o małych oczkach. Na chwilę dostawiamy i odciskamy z nadmiaru wody. Starte ziemniaki łączymy z mięsem mielonym. Do masy dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dodajemy podsmażona i przestudzoną cebulę. Wsypujemy majeranek, sól i pieprz. Starannie mieszamy składniki. Farsz nakładamy na sparzone liście kapusty. Boki wkładamy do środka i mięso z kapustą zawijamy w rulon. Gołąbki gotujemy ok. 60 minut w garnku z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i czarnego pieprzu

Gołąbki polecają się na zimowy obiad

Gołąbki z farszem z ziemniaków i mięsa wychodzą znakomicie. Są pyszne i bardzo pożywne. Tak przyrządzone gołąbki stanowią smaczną alternatywę dla tradycyjnych gołąbków z ryżem. Dlatego warto wypróbować ten przepis w swojej kuchni.

Smaczne danie będzie w sam raz na zimowy obiad. Porządnie nasyci, rozgrzeje i zrobi wrażenie na całej rodzinie. Gołąbki w takim wydaniu cieszą się dużym powodzeniem i raz- dwa znikają z talerzy. Pisaliśmy, co pić, by lepiej spać. Polecaliśmy przepis na słynną i smaczną sałatkę Waldorf. 

gołąbki
Fot. Canva

Źródło: przyslijprzepis.pl