Kurczak zapiekany z porami
Czy mięso z kurczaka jest zdrowe?
Kurczak jest mięsem chudym, nie tłustym i bogatym w białko. Świetnie sprawdzi się na lekkiej diecie, ponieważ na 100g mięsa z piersi przypada 21g białka i tylko 1,3 g tłuszczu. To mięso to również świetny wybór dla osób borykających się z wysokim poziomem cholesterolu. Ponadto mięso z kurczaka dostarcza dużo potasu i magnezu. Oczywiście należy pamiętać, że mięso smażone w panierce będzie o wiele bardziej kaloryczne niż mięso pieczone, dlatego dla zdrowia warto częściej decydować się na tę drugą opcję. Od kilku lat wiele mówi się również o jakości kurczaka dostępnego w sklepach. Najlepszym rodzajem jest z pewnością to, pochodzące z upraw ekologicznych, to tzw. kurczak zagrodowy.
Kurczak zapiekany z porami - przyrządy
Do przygotowania kurczaka zapiekanego z porami potrzebować będziemy tylko deski do krojenia, ostrego noża, patelni oraz naczynia żaroodpornego.
Składniki (na 4 porcje)
4 pojedyncze piersi z kurczaka
1 cebula
2 pory
3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
1 łyżka masła
sól
pieprz
słodka papryka
Kurczak zapiekany z porami - sposób przygotowania
-
Nastawić piekarnik na temperaturę 180 stopni C
-
Piersi z kurczaka umyć pod letnią wodą i dokładnie osuszyć
-
Dokładnie natrzeć mięso solą, pieprzem oraz czerwoną papryką
-
Obrać cebulę i pokroić na małą kostkę
-
Od porów odciąć liście, twardą część dokładnie umyć i pokroić na plastry
-
Dno naczynia żaroodpornego posmarować niedużą ilością masła, następnie ułożyć na nim, w miarę możliwości równomiernie, plastry pora
-
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, a następnie zarumienić kurczaki z obu stron.
-
Podrumienionego kurczaka ściągnąć z patelni i ułożyć na porach w naczyniu żaroodpornym, a całość zalać śmietaną 12%.
-
Całość wstawić do nagrzanego na 180 stopni C piekarnika i piec przez mniej więcej 40 minut.
undefined
Kurczak zapiekany z porami z dodatkiem sera
Jeśli jesteś prawdziwym miłośnikiem zapiekanek lub po prostu lubisz ser, koniecznie musisz spróbować kurczaka zapiekanego z porami z dodatkiem mozarelli czy cheddara. Jeśli użyjemy mozarelli wystarczy tylko pokroić ją w plastry i ułożyć na kurczaku z porami, przed zalaniem całości śmietaną. Jeśli zaś korzystamy z żółtego sera, należy zetrzeć go na dużych oczkach tarki.