Smakosze.pl Przepisy Kurczak zapiekany z porami
pixabay.com

Kurczak zapiekany z porami

5 maja 2021
Autor tekstu: Marciszyn Iga

Czy mięso z kurczaka jest zdrowe?

Kurczak jest mięsem chudym, nie tłustym i bogatym w białko. Świetnie sprawdzi się na lekkiej diecie, ponieważ na 100g mięsa z piersi przypada 21g białka i tylko 1,3 g tłuszczu. To mięso to również świetny wybór dla osób borykających się z wysokim poziomem cholesterolu. Ponadto mięso z kurczaka dostarcza dużo potasu i magnezu. Oczywiście należy pamiętać, że mięso smażone w panierce będzie o wiele bardziej kaloryczne niż mięso pieczone, dlatego dla zdrowia warto częściej decydować się na tę drugą opcję. Od kilku lat wiele mówi się również o jakości kurczaka dostępnego w sklepach. Najlepszym rodzajem jest z pewnością to, pochodzące z upraw ekologicznych, to tzw. kurczak zagrodowy.

Kurczak zapiekany z porami - przyrządy

Do przygotowania kurczaka zapiekanego z porami potrzebować będziemy tylko deski do krojenia, ostrego noża, patelni oraz naczynia żaroodpornego.

Składniki (na 4 porcje)

4 pojedyncze piersi z kurczaka

1 cebula

2 pory

3 łyżki kwaśnej śmietany 12%

1 łyżka masła

sól

pieprz

słodka papryka

Kurczak zapiekany z porami - sposób przygotowania

  • Nastawić piekarnik na  temperaturę 180 stopni C

  • Piersi z kurczaka umyć pod letnią wodą i dokładnie osuszyć

  • Dokładnie natrzeć mięso solą, pieprzem oraz czerwoną papryką

  • Obrać cebulę i pokroić na małą kostkę

  • Od porów odciąć liście, twardą część dokładnie umyć i pokroić na plastry

  • Dno naczynia żaroodpornego posmarować niedużą ilością masła, następnie ułożyć na nim, w miarę możliwości równomiernie, plastry pora

  • Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, a następnie zarumienić kurczaki z obu stron.

  • Podrumienionego kurczaka ściągnąć z patelni i ułożyć na porach w naczyniu żaroodpornym, a całość zalać śmietaną 12%.

  • Całość wstawić do nagrzanego na 180 stopni C piekarnika i piec przez mniej więcej 40 minut.

undefined

Kurczak zapiekany z porami z dodatkiem sera

Jeśli jesteś prawdziwym miłośnikiem zapiekanek lub po prostu lubisz ser, koniecznie musisz spróbować kurczaka zapiekanego z porami z dodatkiem mozarelli czy cheddara. Jeśli użyjemy mozarelli wystarczy tylko pokroić ją w plastry i ułożyć na kurczaku z porami, przed zalaniem całości śmietaną. Jeśli zaś korzystamy z żółtego sera, należy zetrzeć go na dużych oczkach tarki.

Obserwuj nas w
autor
Marciszyn Iga

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy