Lekki i przepyszny tort Raffaello. Idealny na domowe przyjęcie komunijne
Mamy przepis na najbardziej elegancki tort, jaki tylko można sobie wymarzyć. Delikatny, śnieżnobiały deser zachwyca smakiem uwielbianych słodyczy o smaku kokosowym. Ze względu na swoją prezencję idealnie sprawdzi się jako tort komunijny. Przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kokosowego Raffaello.
Tort komunijny Raffaello wprawi wszystkich gości w zachwyt
Już niedługo przyjdzie czas przyjęć z okazji Pierwszej Komunii Świętej. Oczywiście wiele osób zdecyduje się na przyjęcia w wynajętej sali lub na catering. Lecz czy jest coś lepszego, niż własnoręczne zrobione frykasy? Rodzina oniemieje z zachwytu, gdy skosztuje domowego tortu komunijnego inspirowanego słynnym Raffaello.
Przygotowanie tortu Raffaello nie jest trudną sztuką. Niech Was nie zwiedzie jego wykwintny wygląd. Poradzi sobie z nim każdy, kto ma choć minimalne zdolności kulinarno-cukiernicze. Satysfakcja z wykonania takiego rarytasu i podziw na twarzach najbliższych są z pewnością warte tej odrobiny wysiłku, które włożyć trzeba w słodki wypiek.
Gwarantujemy przy tym, że smak domowego tortu będzie doskonały. A kosz jego przygotowania wyniesie ułamek gotowego wyrobu z cukierni.
Przepis na tort komunijny Raffaello
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek w temperaturze pokojowej
- ¾ szklanki pszennej mąki tortowej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
Składniki na krem:
- 500 ml schłodzonej śmietanki 36%
- 250 g mascarpone
- ½ puszki schłodzonego mleka kokosowego (200 ml)
- 1 i ½ tabliczki białej czekolady
Dekoracja:
- konfitura malinowa do przełożenia
- 200 ml naparu herbaty
- 2 łyżki soku z cytryny
- wiórki kokosowe do posypania wierzchu tortu
- płatki migdałowe do obłożenia boków tortu
- 10-12 pralinek Raffaello
Elegancki tort komunijny o smaku Raffaello krok po kroku
Zacznij od przygotowania biszkoptu na tort komunijny Raffaello . Białka oddziel od żółtek, wlej do dużej miski i ubij ze szczyptą soli . Pod koniec ubijania zacznij stopniowo dosypywać do nich cukier .
Do słodkiej masy z białek stopniowo dokładaj żółtka . Całość miksuj na wolnych obrotach. Następnie do naczynia przesiej oba rodzaje mąki i wszystko razem wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki . Piana z białek nie może w trakcie tej czynności opaść.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia . Przelej do niech ciasto na tort komunijny Raffaello. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez ok. 30-40 minut . Kiedy patyczek wbity w ciasto wychodzi z niego suchy, możesz pozostawić je do ostygnięcia .
Czekoladę do tortu komunijnego rozpuść w kąpieli wodnej . Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno za pomocą miksera . Dodaj do niej gęstą część mleka kokosowego i serek mascarpone . Pod koniec miksowania do składników na krem do tortu dołóż też przestudzoną, płynną czekoladę .
Ostudzony biszkopt podziel na 3 równe blaty . Każdy z nich nasączaj herbatą wymieszaną z sokiem z cytryny. Pierwszy i drugi blat przełóż konfiturą malinową i kremem kokosowym .
Wierzch i boki tortu posmaruj kremem . Boki udekoruj podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi . Wierzch posyp wiórkami kokosowymi i ozdób kuleczkami Raffaello . Przed podaniem przechowuj ciasto pod przykryciem w lodówce . Doskonały smak kokosa znajdziecie także w cieście od siostry Anastazji . Na zamówienie tortu w modnym lokalu nie może sobie pozwolić każdy .