Smakosze.pl Przepisy Lekkie i puszyste racuchy z jabłkami i bajeczną chrupiącą niespodzianką
canva/arfo

Lekkie i puszyste racuchy z jabłkami i bajeczną chrupiącą niespodzianką

26 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Idealnie usmażone racuchy podane zaraz po obiedzie są spełnieniem marzeń wielu Polaków, niestety zbyt częste jedzenie ich może wywołać nudę. Dlatego prezentujemy przepis na racuchy z jabłkami i migdałami, które po uprażeniu przyjemnie chrupią. Aby cieszyć się ich smakiem, wystarczy zastosować się do poniższych porad.

Do racuchów dodaje się zwykle jabłka pod dwiema postaciami - starte na tarce lub krojone w drobne kawałki. Dzisiejsze placki zawierają jabłka starte, co pozwala uzyskać delikatniejszą teksturę po usmażeniu na tłuszczu.

Aby dodać potrawie kontrastu, do ciasta wrzuca się uprażone płatki migdałowe. Poza lekkim chrupaniem orzechy dodają plackom smaku i sytości - migdały są bowiem pełne licznych wartości odżywczych.

Przepis na racuchy z jabłkami i migdałami

Składniki:

  • 120 g mąki

  • 90 ml maślanki

  • 2 jajka

  • 4 duże jabłka

  • 130 g płatków migdałowych

  • 3 łyżki brązowego cukru

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 180 ml jogurtu greckiego

  • 3 łyżeczki miodu

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Zacznij od umycia i obrania jabłek. Wytnij z nich gniazda nasienne, a następnie zetrzyj na tarce o małych lub dużych oczkach. Dodaj do nich 2 żółtka, przesianą mąkę, cynamon, brązowy cukier i maślankę. Wymieszaj masę rózgą kuchenną.

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Połącz ją delikatnie z ciastem. Płatki podpraż na suchej patelni, aż będą lekko brązowe, wrzuć je do ciasta i wymieszaj. Jogurt wymieszaj z miodem, sokiem z cytryny i cynamonem.

Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na niego porcje ciasta za pomocą łyżki. Po kilku minutach przekręć placki na drugą stronę. Usmażone racuchy odsącz z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podawaj je z sosem jogurtowym. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pobudzającą kawę z odrobiną soli. Ten tekst wyjawia, ile będą kosztowały pączki na Tłusty Czwartek.

Racuchy

Źródło zdjęcia: canva/joannawnuk, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: dorotasmakuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy