Lekkie i puszyste racuchy z jabłkami i bajeczną chrupiącą niespodzianką
Idealnie usmażone racuchy podane zaraz po obiedzie są spełnieniem marzeń wielu Polaków, niestety zbyt częste jedzenie ich może wywołać nudę. Dlatego prezentujemy przepis na racuchy z jabłkami i migdałami, które po uprażeniu przyjemnie chrupią. Aby cieszyć się ich smakiem, wystarczy zastosować się do poniższych porad.
Do racuchów dodaje się zwykle jabłka pod dwiema postaciami - starte na tarce lub krojone w drobne kawałki. Dzisiejsze placki zawierają jabłka starte, co pozwala uzyskać delikatniejszą teksturę po usmażeniu na tłuszczu.
Aby dodać potrawie kontrastu, do ciasta wrzuca się uprażone płatki migdałowe. Poza lekkim chrupaniem orzechy dodają plackom smaku i sytości - migdały są bowiem pełne licznych wartości odżywczych.
Przepis na racuchy z jabłkami i migdałami
Składniki:
-
120 g mąki
-
90 ml maślanki
-
2 jajka
-
4 duże jabłka
-
130 g płatków migdałowych
-
3 łyżki brązowego cukru
-
1/2 łyżeczki cynamonu
-
180 ml jogurtu greckiego
-
3 łyżeczki miodu
-
1 łyżeczka soku z cytryny
Zacznij od umycia i obrania jabłek. Wytnij z nich gniazda nasienne, a następnie zetrzyj na tarce o małych lub dużych oczkach. Dodaj do nich 2 żółtka, przesianą mąkę, cynamon, brązowy cukier i maślankę. Wymieszaj masę rózgą kuchenną.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Połącz ją delikatnie z ciastem. Płatki podpraż na suchej patelni, aż będą lekko brązowe, wrzuć je do ciasta i wymieszaj. Jogurt wymieszaj z miodem, sokiem z cytryny i cynamonem.
Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na niego porcje ciasta za pomocą łyżki. Po kilku minutach przekręć placki na drugą stronę. Usmażone racuchy odsącz z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podawaj je z sosem jogurtowym. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pobudzającą kawę z odrobiną soli. Ten tekst wyjawia, ile będą kosztowały pączki na Tłusty Czwartek.
Źródło zdjęcia: canva/joannawnuk, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: dorotasmakuje