Bosacka wskazała najlepszą kiełbasę na grilla. Powodów jej decyzji nie warto lekceważyć
Katarzyna Bosacka trzyma rękę na pulsie. Z uwagi na trwający sezon grillowy podzieliła się ważną informacją. Stanowczo powiedziała, jaki rodzaj kiełbasy nadaje się na grilla najlepiej. Chodzi o skład i zawartość konserwantów.
Kiełbasa na grilla nie może być przypadkowa- mówi Bosacka
Wakacje to idealny moment na rozpalenie grilla. Polacy z lubością wrzucają na ruszt potrawy, zwłaszcza te mięsne. Nie każdy jednak wie, co z szerokiego asortymentu najlepiej wybrać w tym celu. Odpowiedź może zadziwić niejednego konesera kiełbasy.
Sklepy oferują ogromny wybór, jeśli chodzi o dania grillowe. Przebierać możemy zwłaszcza wśród kiełbasy. Bosacka, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego Instagrama, stanęła przed kamerą i powiedziała, na którą postawić najlepiej. Ekspertka nie ma wątpliwości, że smaczna, ale i zdrowsza będzie dla nas biała kiełbasa.
Wrzuć liść laurowy do gotującego się bobu. Tym razem unikniesz uciążliwego dyskomfortuBosacka podpowiada, czym kierować się, wybierając kiełbasę na grilla
Katarzyna Bosacka zadała widzom pytanie. Chciała wiedzieć, którą kiełbasę na grilla uważają za najlepszą. Jako wybór podała tradycyjną kiełbasę wędzoną oraz kiełbasę białą. Werdykt, który po chwili wydała, zaskoczy wiele osób.
Biała kiełbasa najczęściej kojarzy się z Wielkanocą i żurkiem. Rzadko kiedy zerkamy na nią w innym kontekście kulinarnym. Tymczasem Bosacka uświadomiła internautom, że właśnie ten wyrób jest najlepszy na grilla. Mało kto zdaje sobie sprawę z powodów jej decyzji.
Biała kiełbasa charakteryzuje się krótkim i jasnym składem. Jeszcze lepiej, jeśli kupimy ją w wersji surowej, a nie parzonej. Przy uważnym studiowaniu etykiety uda nam się znaleźć taką, która nie zawiera w sobie 2 konkretnych konserwantów. Mowa tu o azotanie oraz azotynie sodu.
Te składniki w kiełbasie przeznaczonej na grilla mogą być szkodliwe dla zdrowia- ostrzega Bosacka
Tradycyjna kiełbasa na grilla zawiera w sobie wątpliwe dodatki. Mowa tu o konserwantach, mogących śle wpływać na nasz organizm. Na etykiecie znajdziecie je pod symbolami E250 oraz E251. Szkodliwe substancje uwalniają się z nich na skutek podgrzewania, np. na ruszcie.
Azotan oraz azotyn sodu nie powinny być wystawione na działanie wysokiej temperatury. Kiedy tak się dzieje, w kiełbasie tworzą się nitrozoaminy. Są to niebezpieczne związki, które wykazują działanie rakotwórcze.
Bosacka o nasze zdrowie dba nie od dzisiaj. Warto skorzystać z jej obszernej wiedzy. Jeśli planujecie grilla, zastanówcie się dobrze nad wyborem kiełbasy. Nie stracicie na smaku, a możecie zyskać lepsze zdrowie. Kucharz zdradził podstawowy błąd, jeśli chodzi o grillowanie kiełbasy. Agnieszka Hyży pokazała zaskakujący dodatek do mięsa z grilla.
Źródło: Instagram @katarzynabosacka