Smakosze.pl Przepisy Makaron z łososiem wędzonym i cukinią
https://pixabay.com/

Makaron z łososiem wędzonym i cukinią

25 marca 2022
Autor tekstu: Paweł Kulenty

Chociaż makaron nie jest najbardziej dietetycznym daniem, nie brakuje osób, które go uwielbiają. Sophia Loren, Hugh Jackman, Jenny McCarthy, Lady Gaga czy Małgorzata Kożuchowska - co ich łączy? Zamiłowanie do makaronu. - Jestem fanką makaronów. Umiem je przygotować. Często jadamy rukolę z suszonymi pomidorami, posypaną różnymi ziarnami, do tego smażę pierś z kurczaka - mówiła Małgorzata Kożuchowska w jednym z wywiadów.

Makaron z łososiem wędzonym i cukinią

Składniki

  • 30 dag makaronu szerokie wstążki (tagliatelle, pappardelle),

  • cukinia,

  • 30 dag filetu z łososia,

  • 200 ml śmietany 18%,

  • 10-12 suszonych pomidorów,

  • pół pęczka świeżej bazylii,

  • sól, pieprz,

  • łyżka soku z cytryny,

  • natka pietruszki,

  • 3 łyżki masła,

  • 2-3 łyżki oliwy.

Wykonanie

Przygotowujemy makaron. Gotujemy wodę (litr wody na każde 10 dag makaronu), dosypujemy łyżkę soli i wrzucamy makaron do gotującej się wody. Mieszamy, żeby nie przyklejał się do ścianek garnka. Gotujemy ok. 5 minut bez przykrycia. Mieszamy od czasu do czasu. Makaron powinien być al dente - dość delikatny, ale sprężysty. Po ugotowaniu odcedzamy na sicie lub durszlaku i skrapiamy oliwą.

Łososia kroimy w małe kostki. Łososia można przesmażyć i zdeglasować białym wytrawnym winem. Suszone pomidory miksujemy i robimy z nich pastę. Cukinię kroimy na plastry, a potem w paski. Można też użyć obieraka do jarzyn. Gotujemy w garnku wodę, wrzucamy cukinię i gotujemy 1-1,5 min. Wyjmujemy z wody i odsączamy.

W garnku po makaronie roztapiamy masło, dodajemy łososia oraz cukinię. Doprawiamy świeżo zmielonym białym pieprzem. Podsmażamy przez około 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawiamy szczyptą soli.

Dodajemy makaron oraz śmietanę. Mieszamy, podgrzewamy i podgotowujemy przez ok. 2 minuty lub do czasu, aż sos zgęstnieje. Jeśli sos jest za rzadki, redukujemy go, gotując trochę dłużej.

Próbujemy i gdy makaron będzie gotowy, wykładamy go na talerze, dodajemy pomidory, dekorujemy bazylią, natką pietruszki oraz podajemy z kawałkami cytryny.

Makaron z łososiem wędzonym i cukinią, szpinakiem i szczypiorkiem

Składniki

  • 30 dag spaghetti,

  • łyżka oliwy,

  • ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki,

  • duża cukinia pokrojona we wstążki,

  • szklanka (250 ml) śmietany 36 %,

  • łyżka startej skórki z cytryny,

  • 150 g młodych liści szpinaku,

  • 20 dag łososia wędzonego,

  • drobno posiekany szczypiorek,

  • kawałki cytryny.

Wykonanie

W dużym rondlu z osoloną wrzącą wodą gotujemy makaron przez 8-10 minut lub do uzyskania stanu al dente. Gdy się ugotuje, makaron odcedzamy, skrapiamy oliwą i odstawiamy.

W międzyczasie na średnim ogniu rozgrzewamy połowę oleju na patelni i dodajemy czosnek oraz cukinię. Gotujemy, mieszając, przez 1 minutę lub do prawie miękkości. Wlewamy śmietanę i gotujemy na wolnym ogniu przez 2 minuty lub do lekkiego zgęstnienia sosu. Dodajemy makaron i 3/4 skórki z cytryny.

W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy szpinak i szczyptę soli oraz gotujemy 1-2 minuty lub do czasu, aż szpinak odpowiednio zwiędnie. Dzielimy makaron na półmiski. Posypujemy szpinakiem i kawałkami wędzonego łososia, szczypiorkiem i pozostałą skórką z cytryny. Można też posypać koperkiem lub natką pietruszki. Podajemy z kawałkami cytryny.

Makaron z łososiem wędzonym i cukinią, kaparami i parmezanem

Składniki

  • spaghetti na 2 osoby,

  • łyżka oliwy,

  • cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1/4 szklanki śmietanki 36%,

  • soku z cytryny,

  • natka świeżej pietruszki,

  • cukinia,

  • łyżka kaparów,

  • 10 dag wędzonego łososia,

  • sól i czarny pieprz do smaku,

  • parmezan.

Wykonanie

Gotujemy makaron we wrzącej osolonej wodzie do stanu al dente. W międzyczasie podsmażamy cebulę i pokrojony w plasterki czosnek na oliwie do miękkości, dodajemy pokrojoną w plasterki cukinię. Podsmażamy ok. 2 minut, a następnie dodajemy kapary, sok z cytryny i śmietanę. Gotujemy przez kolejną minutę. Dodajemy parmezan i posiekaną natkę pietruszki. Wyłączamy ogień.

Gdy makaron będzie gotowy, odcedzamy, zachowując około 1/4 szklanki wody z gotowanego makaronu. Dodajemy makaron do sosu i dobrze mieszamy, dodając w razie potrzeby wodę do makaronu. Wrzucamy pokrojonego w kawałki wędzonego łososia i dekorujemy większą ilością natki pietruszki. Va bene mangiare.

Obserwuj nas w
autor
Paweł Kulenty

Redaktor Paweł Kulenty

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy