Makłowicz zdradził przepis na doskonałą zupę ogórkową. Tajemnicą jej smaku są 2 popularne składniki
Robert Makłowicz zdradził przepis na doskonałą zupę ogórkową. Do zupy dodaje żołądki drobiowe i kaszę mannę. W ten sposób przygotowany wywar jest niezwykle aromatyczny i pełen smaku. Zupa ogórkowa z przepisu Makłowicza doskonale nasyci i rozgrzeje domowników.
Zupa ogórkowa na żołądkach drobiowych jest przepyszna. Makłowicz nie dodaje do niej ziemniaków. Zamiast nich przygotowuje kluseczki grysikowe, czyli kluski z kaszy manny. Przypominają one tradycyjne kluski lane , jednak są o wiele smaczniejsze.
Makłowicz ogórkową gotuje na wcześnie przygotowanym bulionie drobiowym. Jeśli mamy rosół z poprzedniego dnia, ugotujmy na nim zupę, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje. Zrezygnujmy z bulionu z kostki rosołowej, bo to sama sól i konserwanty.
Ogórki kiszone do ogórkowej wymagają odpowiedniego przygotowania. Starte warzywa smażymy na niewielkiej ilości masła i dodajemy, kiedy aromatyczny bulion jest już gotowy. Nie zapomnijmy również o wodzie po ogórkach, która wzmacnia kwaśny smak wywaru.
Zupa ogórkowa z kaszą manną na żołądkach drobiowych
Składniki:
-
400 g żołądków drobiowych
-
4 ogórki kiszone
-
woda z ogórków kiszonych
-
cebula
-
2 l bulionu drobiowego
-
śmietana do zabielenia
-
koperek
-
sól, pieprz do smaku
-
masło do smażenia
Składniki na kluseczki grysikowe:
-
200 g kaszy manny
-
1 jajko
-
2 łyżeczki masła
Jak ugotować zupę ogórkową według Makłowicza?
Umyj, oczyść i ugotuj żołądki drobiowe. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki i przełóż do garnka z bulionem. Na maśle zeszklij cebulę, dodaj ją do wywaru. Całość gotuj na niewielkim ogniu przez około 20 minut.
Ogórki zetrzyj na tarce i podsmaż na maśle, odstaw. Do miski z kaszą manną wbij jajko, dodaj masło, posól, wymieszaj i odstaw, żeby masa zgęstniała, ale była wilgotna. Do zupy dodaj ogórki kiszone, wodę po ogórkach i gotuj jeszcze kilka minut.
Ogórkową dopraw do smaku solą i pieprzem. Do gotującej się zupy nakładaj niewielką ilość masy grysikowej, tak, żeby powstały kluseczki. Zupę zabiel śmietaną i posyp solidnie koperkiem.
Ugotuj również zupę pomidorową przepisu Roberta Makłowicza . Makłowicz zdradził również przepis na najlepszy rosół. Sekretem są dwa konkretne rodzaje mięsa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia Krysia dodaje do racuchów sezonowe owoce. Spróbujesz i nigdy nie sięgniesz po jabłka
-
Przepis na fit jajecznicę po francusku. Zrobisz ją bez grama tłuszczu
-
Najłatwiejsze, doskonałe ciasto na pierogi z 3 składników. Jego sekret tkwi w 1 szczególe
Źródło: podroze-kulinarne