Mało kto robi dżem z tych owoców. Jest idealny do ciast, racuchów i naleśników
Jesień wciąż sprzyja robieniu przetworów. O tej porze roku dojrzewają gruszki, które możemy przerobić na aromatyczny dżem. Będzie on idealny do ciast, naleśników, słodkich placuszków i racuchów. Dodatek uwielbianej przyprawy nadaje mu wyjątkowego aromatu.
Dżem z gruszek na zimę
Domowe dżemy są o wiele smaczniejsze niż sklepowe. W dodatku ich przygotowanie jest dość proste. Przetwory nie zawierają też sztucznych dodatków. Jesienią zawsze robię dżem z gruszek. Jest on mniej popularny od tego z jabłek lub pigwy, a tak samo smaczny. Podaję go na słodko razem z naleśnikami, racuchami oraz bananowymi plackami lub na słono. Słodki mus świetnie komponuje się choćby z deską serów i długodojrzewającymi wędlinami.
Od lat korzystam z tego przepisu na dżem z gruszek. Jego smak doskonale podkręca słodki dodatek cynamonu.
Dżem z gruszek - lista składników
Do zrobienia dżemu z gruszek potrzebujemy:
- kilogram gruszek
- 1 cytrynę
- 500 g cukru
- 1 łyżkę mielonego cynamonu
- 1 szklanka wody
Jak zrobić dżem z gruszek?
Obierz gruszki, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Umieść owoce w dużym garnku z grubym dnem. Wyciśnij sok z jednej cytryny i zalej nim pokrojone owoce. Odstaw je na 20 minut. W tym czasie zetrzyj skórkę cytryny.
Wlej do owoców szklankę wody, startą skórkę z cytryny, 500 g cukru i łyżkę cynamonu. Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki dżemu. Gotuj go przez 2 godziny, co kilka chwil go mieszając. Jeśli dżem nie będzie gęsty, wydłuż czas jego gotowania. Gotowy mus gruszkowy przelej do słoików, odwróć je do góry dnem. Dżem przechowuj w chłodnym, suchym miejscu.