Wymieszaj z jogurtem i dodaj banany. Po chwili zyskasz obłędnie smaczne śniadanie
Placki bananowe są idealnym pomysłem na słodkie śniadanie. Sycący owoc dodany do ciasta jogurtowego sprawi, że danie będzie pięknie pachniało i zachwyci delikatnym karmelowym kolorem. Wykonanie jest niesamowicie proste. Musicie spróbować.
Przepis na smaczne placki bananowe
Śniadaniowy przysmak z bananami dobrze sprawdzi się, gdy nie wiemy co zrobić z owocami, które już wymagają zjedzenia. Obfitują one w cukier, więc, przygotowując placuszki, decyzję o dosłodzeniu masy warto podjąć po jej spróbowaniu. W ten sposób uzyskamy najlepsze efekty.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 400 g jogurtu naturalnego
- 2 duże jaja lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 220 g mąki pszennej tortowej
- 20 g cukru pudru (opcjonalnie)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka kropel esencji waniliowej (można pominąć)
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić placki bananowe? Przepis jest bardzo prosty
W dużej misce umieszczamy jogurt naturalny oraz jajka. Dokładnie je ze sobą łączymy. Dodajemy przesianą przez sito mąkę tortową, proszek do pieczenia i sól. W tym momencie wlewamy także esencję waniliową, jeśli jej używamy. Mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.
Banany obieramy ze skórki i kroimy w niewielką kostkę. Wrzucamy do masy i blendujemy. Jeśli uznamy, że ciasto nie jest dość słodkie, wsypujemy cukier puder i ponownie mieszamy. Placki bananowe smażymy na niewielkiej porcji dobrze rozgrzanego oleju rzepakowego do zrumienienia z obu stron.
Wskazówka: używając namoczonego w 6 łyżkach wrzątku siemienia lnianego oraz jogurtu sojowego zamiast naturalnego przygotujecie w pełni wegańską wersję placków bananowych.
Jak podać placki bananowe?
Słodki posiłek świetnie smakuje z dodatkiem wszelakich dżemów i konfitur owocowych. Warto też dodać łyżkę domowego masła orzechowego, która sprawi, że danie będzie bardziej sycące.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne śniadaniowe placki. Szczególnie polecamy nietypowe racuchy na maślance — są niesamowicie puszyste. Sprawdźcie też koniecznie wersję bez dodatku nabiału — zaskoczy was delikatnością.