Zetrzyj cukinię i wbij do niej jajka. Ten przepis zasługuje na jakąś nagrodę
Oto przepis na szybką zapiekankę z cukinii. Jest prosta w przygotowaniu i sycąca, a także niskokaloryczna – w wersji bez sera, bez którego z powodzeniem się obędzie. W sezonie na cukinię warto wypróbować wszystkie możliwe przepisy na podawanie tego wszechstronnego warzywa.
Omlet z cukinii
Przepis taki można porównać do omletu albo zapiekanki. Używamy w nim jajek, by ścięły potrawę i mąki, by wchłonęła nadmiar cukiniowego soku. Jednak bazą potrawy pozostaje warzywo, i to nie byle jakie.
Cukinia to świetny dietetyczny produkt. Podobnie jak kapusta, jest niskokaloryczna i bogata w błonnik. To ważne elementy zarówno zrównoważonego odżywiania na co dzień, jak i odchudzających reżimów odżywczych.
Wrzuć banana do wrzątku, wsyp tę przyprawę i wypij przed snem. Zmiany przyjdą natychmiastCukinia na patelnię
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Panna Lesia. Autorka przypomina tam rzadko stosowaną dziś zasadę „kwarantanny” jajek. Każde jajko wybijamy do osobnej miseczki, i dopiero kiedy okaże się dobre, dodajemy do potrawy. Zwyczaj ten pochodzi z czasów, kiedy łatwo było natrafić w sklepie na zepsute egzemplarze, ale dziś, choć rzadko, też może się to zdarzyć.
Składniki
- 2 średnie cukinie
- 3 jajka
- 80 g mąki
- 3 ząbki czosnku
- Opcjonalnie: 80 g mozzarelli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 mały pęczek koperku
- Sól, pieprz
Zapiekanka z cukinii
Cukinię ścieramy na tarce o grubych okach. Solimy i przekładamy na sitko, a po kilku minutach odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy ją do miski.
Do cukinii dodajemy wybite jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i oregano. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy, po czym dodajemy mąkę.
Masę cukiniową można teraz pomieszać ze startą mozzarellą. Jeśli mamy do dyspozycji wersję w solance, kroimy ją w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wylewamy masę cukiniową i wyrównujemy. Na wierzch można teraz położyć plastry mozzarelli. Zapiekankę smażymy na wolnym ogniu, aż będzie rumiana i zwarta. Obracamy ją za pomocą talerza i smażymy z drugiej strony. Gotową potrawę podajemy z jogurtem naturalnym.
Wypróbuj też przepis na kopytka siostry Anieli i spróbuj swoich sił w teście z wiedzy o orzechach.