Marchewka z groszkiem budzi skrajne emocje. Kuroń wymyślił na nią cudowny patent
Marchewka z groszkiem budzi skrajne emocje. Niektórzy za nią przepadają, inni źle ją wspominają z czasów przedszkolnych. Jakub Kuroń wymyślił cudowny patent na marchewkę z groszkiem, dzięki czemu nie jest rozgotowana i świetnie smakuje. Możecie ją podać na przykład do kotletów mielonych lub pulpetów.
Marchewka z groszkiem większości osób kojarzy się z dość paćkowatą jarzynką. Marchewka jest w niej zwykle rozgotowana, groszek dodaje całości koloru, a warzywa związane są zawiesistym sosem.
Jakub Kuroń proponuje oddzielnie ugotować oba warzywa. Potem dopiero je połączyć i zaprawić lekką zasmażką z masła i mąki. Nie należy zbyt długo gotować marchewki z groszkiem, bo wtedy nabiera nieapetycznego wyglądu.
Przepis Kuronia na marchewkę z groszkiem
Składniki:
-
4 marchewki
-
3 łyżki masła
-
ok. 30 dag groszku świeżego lub mrożonego
-
2 łyżki mąki
-
sól, pieprz, cukier
Przygotowanie marchewki z groszkiem
Marchew obierz, opłucz, pokrój w kostkę lub w półtalarki. Wrzuć ją na lekko osolony wrzątek z dodatkiem odrobiny masła. Gotuj, aż będzie miękka. Odcedź ją, zachowaj część płynu.
Groszek również wsyp na lekko osolony wrzątek i gotuj kilka minut, tak by był miękki, ale żeby zachował jędrność. Groszek odcedź.
Ugotowane warzywa wsyp do garnka. Na patelni rozpuść masło, przesmaż na nim mąkę. Wlej trochę płynu z gotowania marchewki, wymieszaj.
Zasmażkę dodaj do warzyw, wymieszaj, gotuj kilka minut. Jarzynkę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na inne jarzynki. Sprawdź, jak przygotować zasmażane buraczki , a także, jak zrobić zasmażaną młodą kapustę .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Siostra Anastazja robi bajeczną zupę z truskawek. Smak jak za dawnych lat
-
Sałatka szwedzka z ogórków na zimę robi się praktycznie sama. Mamy najlepszy przepis
-
Proste ciasto bez pieczenia z 3 składników. Tani deser dla całej rodziny
Źródło: kuron