Smakosze.pl Przepisy Marchewka z groszkiem budzi skrajne emocje. Kuroń wymyślił na nią cudowny patent
canva/papkin

Marchewka z groszkiem budzi skrajne emocje. Kuroń wymyślił na nią cudowny patent

17 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Marchewka z groszkiem budzi skrajne emocje. Niektórzy za nią przepadają, inni źle ją wspominają z czasów przedszkolnych. Jakub Kuroń wymyślił cudowny patent na marchewkę z groszkiem, dzięki czemu nie jest rozgotowana i świetnie smakuje. Możecie ją podać na przykład do kotletów mielonych lub pulpetów.

Marchewka z groszkiem większości osób kojarzy się z dość paćkowatą jarzynką. Marchewka jest w niej zwykle rozgotowana, groszek dodaje całości koloru, a warzywa związane są zawiesistym sosem.

Jakub Kuroń proponuje oddzielnie ugotować oba warzywa. Potem dopiero je połączyć i zaprawić lekką zasmażką z masła i mąki. Nie należy zbyt długo gotować marchewki z groszkiem, bo wtedy nabiera nieapetycznego wyglądu.

Przepis Kuronia na marchewkę z groszkiem

Składniki:

  • 4 marchewki

  • 3 łyżki masła

  • ok. 30 dag groszku świeżego lub mrożonego

  • 2 łyżki mąki

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie marchewki z groszkiem

Marchew obierz, opłucz, pokrój w kostkę lub w półtalarki. Wrzuć ją na lekko osolony wrzątek z dodatkiem odrobiny masła. Gotuj, aż będzie miękka. Odcedź ją, zachowaj część płynu.

Groszek również wsyp na lekko osolony wrzątek i gotuj kilka minut, tak by był miękki, ale żeby zachował jędrność. Groszek odcedź.

Ugotowane warzywa wsyp do garnka. Na patelni rozpuść masło, przesmaż na nim mąkę. Wlej trochę płynu z gotowania marchewki, wymieszaj.

Zasmażkę dodaj do warzyw, wymieszaj, gotuj kilka minut. Jarzynkę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na inne jarzynki. Sprawdź, jak przygotować zasmażane buraczki , a także, jak zrobić zasmażaną młodą kapustę .

krojenie marchwi
canva/brazzo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy