Ponadczasowa maszynka do mięsa ma nietypowe zastosowania
Maszynka do mięsa taka jak ta widoczna na zdjęciu powyżej jest jednym z najbardziej kultowych urządzeń, których dawniej nie mogło zabraknąć w żadnej kuchni. Osoby, które jeszcze ją mają, mogą wykorzystać maszynkę do przygotowania wyjątkowego smakołyku.
Maszynka do mięsa pozwoli nam w zrobieniu pysznych ciastek
Bez wątpienia maszynka do mięsa obsługiwana ręcznie, uchodzi za kuchenny klasyk . Znaczna część miłośników kulinariów z pewnością pamięta to urządzenie. Niestety, z biegiem lat zaczęliśmy zastępować je elektrycznym odpowiednikiem.
Maszynka do mięsa dobrze sprawdzała się jako narzędzie do przygotowywania smakowitych słodkości. Mowa o kultowe ciastka z maszynki. Dla wielu smakoszy są one jednym z najlepszych smaków dzieciństwa .
Maszynka do mięsa z pewnością znajdzie się jeszcze w niektórych kuchniach. Dzięki niej w naszym domu zagości wyjątkowy specjał. Na naszym portalu przypominamy czasami o dawnych smakołykach. Przykładem jest, chociażby przepis na wyborny galaretkowiec . Dziś przygotujemy ciastka z maszynki.
Ciastka z maszynki są proste w przygotowaniu. Zrobimy je ze składników, które są nam dobrze znane . Potrzebna nam będzie jednak maszynka do mięsa. Oprócz niej musimy zaopatrzyć się w następujące produkty:
-
1 kg pszennej mąki tortowej
-
500 g masła
-
250 g cukru pudru
-
4 g sody oczyszczonej
-
4 g proszku do pieczenia
-
12 g cukru wanilinowego
-
jajko
-
3 żółtka
-
tłuszcz do posmarowania blachy
Maszynka do mięsa ponownie okazuje się niezawodna
Zaczynamy od przesiania maki na blat. Formujemy z niej kopiec i dodajemy drobno pokrojone masło. Następnie wzbogacamy oba składniki o cukier puder, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, jajko i żółtka .
Całość starannie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Powinno osiągnąć konsystencję plasteliny. Jeżeli będzie zbyt suche, wówczas wzbogacamy je białka. Do zbyt mokrego ciasta dodajemy mąkę . Gotową bazę pod ciastka z maszynki wstawiamy na godzinę do lodówki.
Teraz w ruch pójdzie maszynka do mięsa. Montujemy do niej końcówkę do ciastek lub kiełbas . Jedną ręką wkładamy ciasto do maszynki, a druga łapiemy powstałe smakołyki. Umieszczamy je na blasze wysmarowanej tłuszczem lub pokrytej papierem do pieczenia.
Ciastka pieczemy przez mniej niż 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Zanim zaczniemy je zajadać, dajmy im odpocząć. Maszynka do mięsa ponownie okazała się niezawodna. Warto również wypróbować przepis na ekspresowe pączki serowe .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Gotujesz rosół pod przykryciem czy bez? Szczegół ma ogromne znaczenie
-
Na czym najlepiej smażyć pączki? Będziesz zdziwiony, co polecają eksperci
Źródło: Przepisane