Smakosze.pl Porady Mieszam 3 produkty z kuchni i wkładam do piekarnika. Tłuszcz odchodzi płatami
Fot. Shutter/AvokadoStudio

Mieszam 3 produkty z kuchni i wkładam do piekarnika. Tłuszcz odchodzi płatami

21 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Żadne szorowanie, czyszczenie, żadna chemia. Poznaj domowy sposób na czysty piekarnik, a już nigdy nie sięgniesz inne metody. Sposób jest łatwy i co najważniejsze skuteczny. Twój piekarnik będzie lśnił jak nowy.

Najlepszy domowy sposób na czysty piekarnik

Czyszczenie zabrudzeń w piekarniku to zmora niejednej gospodyni. Nawet najsilniejsze środki chemiczne nie są w stanie poradzić sobie z większymi zabrudzeniami. Na szczęście istnieje domowy sposób na czysty piekarnik , który jest ekologiczny, a przy okazji opiera się on na produktach, które masz w swojej kuchni.

Czytaj dalej, a dowiesz się, jak wyczyścić piekarnik bez chemii. To jeszcze nigdy nie było tak proste i co istotne skuteczne.

sok z cytryny.jpg
Fot. Canva/Africa Images
Posiekaj kapustę, wbij dwa jajka. Ten przepis smakuje jak marzenie

Jak wyczyścić piekarnik bez chemii?

Okazuje się, że piekarnik można doczyścić nie tylko środkami chemicznymi. Wystarczy pomieszczać kilka składników, które masz w swojej kuchni i efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania. Okazuje się, że czyszczenie piekarnika cytryną jest metodą najskuteczniejszą i z tych ekologicznych po prostu najlepszą.

Oprócz pół szklanki soku z cytryny potrzebować będziesz także:

  • 5 łyżeczek drobnoziarnistej soli
  • 2 łyżki wody
  • łyżkę płynu do mycia naczyń.

Sposób na czyszczenie piekarnika cytryną

Przygotowanie środka czyszczącego zacznij od wlania soku z cytryny i wody do miski. Wsyp sól i wymieszaj składniki na jednolitą papkę. Nakładaj ją na zabrudzone miejsca, a następnie za pomocą gąbki przecieraj zabrudzone miejsca. Następnie włącz termoobieg na 75 stopni, a piekarnik wyłącz po 30 minutach. Gdy urządzenie przestygnie, wyłącz je i wyszyj mokrą szmatką.

Może się zdarzyć tak, że środek nie zadziała na bardzo silne zabrudzenia. Wtedy przygotuj roztwór ponownie i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dolej szklankę wody i wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 150 stopni i wyłącz go dopiero po 45 minutach. Doczyść piekarnik wodą z płynem i gotowe.

czyszczenie.jpg
Fot. Canva/Jevtic
Wlewam do placków ziemniaczanych, nie piją tłuszczu. Wystarczy 1 łyżka
Ogórki kiszone mętnieją i stają się gazowane. Nie przegap tych znaków
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy