Smakosze.pl Przepisy Mieszam płatki z owocami i wkładam do piekarnika. Nie znam lepszego sposobu na śniadanie na słodko
fot. youtube.com/healthydessertsbymagda

Mieszam płatki z owocami i wkładam do piekarnika. Nie znam lepszego sposobu na śniadanie na słodko

19 czerwca 2024

Ciasto? Na śniadanie? Wiadomo, że bywają lepsze początki dnia. Ale ciasto z płatków owsianych zamiast mąki? To coś zupełnie innego.

Ciasto z płatków owsianych

Ta śniadaniowa propozycja to ciekawa forma owsianki w postaci upieczonego owocowego chleba . W przeciwieństwie do swojej krewniaczki jest ono dużo łatwiejszym śniadaniem do przygotowania z wyprzedzeniem, ale oba dania łączą płatki owsiane i to, że doskonale komponują się z owocami.

W naszych sklepach dostępne są przeważnie dwa rodzaje płatków owsianych: górskie i błyskawiczne . Warto zawsze stawiać na te pierwsze – płatki błyskawiczne są rozdrobnione i dodatkowo obrobione w wysokiej temperaturze, przez co tracą część swoich właściwości odżywczych. Dodatkowo płatki z dopiskiem bio miewają często dużo lepsze proporcje makroskładników – więcej białka i mniej węglowodanów.

składniki ciasta
fot. youtube.com/healthydessertsbymagda
Wiszące udka z kurczaka to ulubiony obiad mojej rodziny. Ciągłe mnie o niego błagają

Chlebek śniadaniowy na słodko

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Healthy Desserts by Magda. Autorka używa do swojego ciasta jabłek i borówek. W sezonie na świeże, letnie owoce można oczywiście sięgać także po nie.

Składniki

  • ⅔ szklanki płatków owsianych
  • Ok. 150 g sezonowych owoców
  • 2 jajka
  • 125 g jogurtu
  • 30 g cukru lub jego zamiennika
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Owoce z owsianką na śniadanie

Płatki owsiane wsypujemy do miski i zalewamy szklanką gorącej wody. Odstawiamy je na kilka minut, by spęczniały . Kiedy to nastąpi, upewniamy się, że w misce nie została woda i ewentualnie odciskamy płatki.

Dodajemy do nich pozostałe składniki: jogurt, jajka, słodzik, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Łopatką wyrabiamy na jednolitą masę. Dodajemy roztopione i przestudzone masło i jeszcze raz wyrabiamy.

Do ciasta dodajemy owoce . Mieszamy, by były równomiernie rozmieszczone . Masę przekładamy do małej keksówki wysmarowanej masłem. Pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni . Podajemy na ciepło lub na zimno.

Wypróbuj też przepisy na sernik na zimno z truskawkami i surówkę z kapusty z sosem jajecznym .

masa z owocami
fot. youtube.com/healthydessertsbymagda
Zetrzyj i dodaj do mizerii. 1 składnik sprawi, że będzie 100 razy lepsza
Wydrąż jabłka i zalej ciastem. Za żadne skarby nie wrócisz do zwykłej szarlotki
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy