Wydrąż jabłka i zalej ciastem. Za żadne skarby nie wrócisz do zwykłej szarlotki
Jeśli lubisz szarlotkę, ten smakołyk stanie się teraz twoim ulubionym deserem. Wystarczy, że wydrążysz jabłka i zalejesz je ciastem. Wyjdzie deser, który podbije podniebienie każdego łasucha.
Jabłka w cieście, czyli pomysł na deser
Szarlotka jest jednym z ulubionych ciast Polaków. Pyszna, aromatyczna i prosta w przygotowaniu, często gości na naszych stołach. Soczyste jabłka, odrobina cynamonu i delikatne ciasto, to deser, za którym przepadamy. Jednak warto poznać przepis, który smakiem bije na głowę tradycyjną szarlotkę.
Obłędnie pyszne ciasto z jabłkami, które pięknie wyrasta, będzie hitem w każdym domu. Puszyste i apetyczne szybko zniknie z talerzy. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Einfache Rezepte. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Zalałam gołąbki bez zawijania najłatwiejszym sosem. Innych już rodzinie nie podamJak zrobić deser z wydrążonych jabłek w cieście?
Składniki na ciasto
- 180 g masła
- 1 jajko
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na masę:
- 6 jabłek
- ½ szklanki masła
- sok z 1 cytryny
- 1 ¼ szklanki cukru pudru
- 4 jajka
- ½ kg chudego twarogu
- 200 ml śmietanki 30%
- ¼ łyżeczki laski wanilii
- płatki migdałów do posypania
Przygotowanie ciasta zacznij od przesiania mąki do miski, wsyp cukier puder, szczyptę soli, proszek do pieczenia i dołóż masło. Teraz dokładnie zmiksuj, miskę zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Gdy ciasto już schłodzi się i stężeje, połowę rozwałkuj. Włóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Drugą połowę ciasta też rozwałkuj i wyłóż nią boki formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10 minut. W tym czasie obierz i wydrąż jabłka. Polej je sokiem z cytryny i ułóż na cieście, które po 10 minutach wyjmiesz z piekarnika. Teraz przygotuj masę, którą zalejesz jabłka. Do miski wsyp cukier puder, dodaj masło i zmiksuj. Następnie dodaj laskę wanilii, wbij jajka, dołóż twaróg i śmietankę. Wszystkie składniki cały czas miksuj na wolnych obrotach.
Ciasto, które zachwyca smakiem
Teraz masą zalej jabłka ułożone na cieście. Wierzch ciasta posyp płatkami migdałów. Tym razem wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 50 minut. Pamiętaj, by 15 minut przed upływem tego czas, ciasto przykryć papierem do pieczenia.
Zapobiegnie to przypaleniu i wyschnięciu ciasta. Od razu możesz podawać je jako deser. Ciasto z jabłkami wychodzi niezwykle soczyste, mięciutkie i dosłownie rozpływa się w ustach. Pięknie wyrasta i okazale prezentuje się na stole. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić naleśniki pełne smaku. Podawaliśmy przepis na sernik na zimno, który zrobisz w prosty sposób.
Źródło: YouTube/Einfache-Rezepte
Zdjęcia: screen YouTube/Einfache-Rezepte