Produkty, których lepiej nie wkładać do mikrofali
Bez wątpienia mikrofalówka jest bliska sercu wielu smakoszy. Możemy się na nią natknąć w niemal każdej kuchni, a niektórzy potrafią korzystać z niej praktycznie codziennie. Okazuje się, że kilka produktów nie powinno nigdy znaleźć się w mikrofalówce.
Mikrofalówka nie nadaje się do wszystkiego
Mikrofalówka niejednokrotnie okazywała się bardzo przydatna. Właśnie za jej sprawą możemy w ekspresowo podgrzewać posiłki. Niektórzy przygotowują w tym urządzeniu tosty lub inne przekąski. Podgrzewanie pewnych produktów, może być opłakane w skutkach.
Z pewnością mikrofalówka może być uznawana za urządzenie, które cieszy się sporą popularnością. Powszechnie wiadomo, że w jej wnętrzu nie powinny znajdować się metalowe przedmioty. Jednak część produktów spożywczych, również nie nadaje się do podgrzewania w mikrofalówce .
Mikrofalówka nie powinna być wykorzystywana do podgrzewania owoców. Niektóre z nich mogą nawet wybuchnąć . Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Tipy, czegoś takiego możemy spodziewać się po winogronach.
Skoro już jesteśmy przy owocach, warto zauważyć, że ich suszone wydanie, także nie powinno być podgrzewane w ten sposób. Wówczas mikrofalówka będzie cała ubrudzona ich resztkami, które są wyjątkowo trudne do usunięcia .
Do czego jeszcze nie powinna być wykorzystywana mikrofalówka?
Ostre papryczki podkreślają smak niektórych dań. Lepiej zrezygnować z przygotowywania ich w mikrofalówce. Podczas podgrzewania zawarta w nich kapsaicyna zaczyna parować. W związku z tym po otwarciu urządzenia para z tą ostrą substancją może buchnąć nam prosto w twarz . Warto zauważyć, że kaspaicyna jest wykorzystywana w gazach pieprzowych. Ten fakt powinien nas dodatkowo zniechęcić do takiego postępowania.
Niektórzy smakosze mogą pomyśleć, że jajka i mikrofalówka są dobrym połączeniem. Zarówno ugotowany, jak i surowy nabiał pod wpływem podgrzewania w urządzeniu, może eksplodować . Wszystko przez brak ujścia dla pary.
Woda odgrywa istotną rolę w kulinariach. Niedawno wspominaliśmy o tym, jaką należy wykorzystywać podczas zaparzania kawy . Zgodnie z informacjami podanymi na portalu Tipy, mikrofalówka nie nadaje się do podgrzewania wody. Osiąga ona temperaturę przekraczającą 100 stopni Celsjusza i dodanie do niej torebki herbaty, może zaowocować wybuchem gorącej cieczy. Jeśli chcemy tego uniknąć, umieśćmy w niej jakikolwiek dodatek. Może to być, chociażby wspomniana już torebka herbaty.
Mikrofalówka oczywiście nie jest najlepszym rozwiązaniem, jeśli chodzi o gotowanie. Jeśli przygotowywanie posiłków jest Twoją pasją, koniecznie sprawdź, w jaki sposób nie popsuć rosołu . Wielu smakoszy nie zdaje sobie z tego sprawy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Tipy