Smakosze.pl Przepisy Mój sernik nowojorski smakuje lepiej, niż z cukierni. Z pomysłu na spód jestem szczególnie dumna
Fot. YouTube/wkuchnidoroty

Mój sernik nowojorski smakuje lepiej, niż z cukierni. Z pomysłu na spód jestem szczególnie dumna

1 listopada 2024

Sernik nowojorski to nie lada rarytas. Wygląda obłędnie i smakuje jeszcze lepiej. Spód zrobiony z ulubionych ciasteczek wielu smakoszy, sprawia, że wypiek nie ma sobie równych. Ciasta z cukierni nie dorastają mu do pięt.

Sernik nowojorski, czyli niebo w gębie

Jeśli tak jak ja uwielbiasz serniki , to musisz poznać ten przepis . Polecam go każdemu, bo dzięki tej recepturze piekę sernik nowojorski . Tajemnicą smaku jest nie tylko doskonała masa serowa z dodatkiem mascarpone, ale też spód.

Robię go z tak lubianych ciastek oreo. Dzięki temu zabiegowi sernik nowojorski wychodzi wyjątkowo pyszny. Delikatny, puszysty i z polewą czekoladową jest najlepszy na deser . Recepturę można zobaczyć na kanale YouTube W kuchni Doroty. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

sernik nowojorski
Fot. YouTube/wkuchnidoroty
Ostatnia szansa dla zapominalskich. W tych sklepach zrobisz zakupy 1 listopada

Jak upiec sernik nowojorski?

Składniki na spód:

  • 300 g zmiksowanych ciastek oreo
  • 80 g roztopionego masła

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 250 g mascarpone
  • 6 jajek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 cukier waniliowy
  • 300 g cukru
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • forma 24 na 24 cm

Składniki na polewę:

  • 200 g czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%

Przygotowanie ciasta zacznij od zrobienia spodu z ciastek oreo. Ciastka rozdrobnij, zalej roztopionym masłem i wymieszaj. Masę ciasteczkową wyłóż do formy . Teraz przygotuj masę serową. Ser z wiaderka przełóż do miski, wbij jajka, wlej śmietankę kremówkę, wsyp budynie i dołóż serek mascarpone.

Wsyp cukier, dodaj esencję waniliową i wsyp mąkę. Składniki dokładnie zmiksuj. Powinna powstać gładka jednolita masa. Wyłóż ją na spód z ciastek oreo. Wyrównaj powierzchnię i formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Ważne, by pod formę wstawić pojemnik wypełniony wodą. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 110 stopni i pieczemy 2 godziny.

Sernik nowojorski poleca się na deser

Polewę czekoladową zrób z czekolady i śmietanki. Rozpuść składniki, a po upieczeniu polej nią ciasto. Sernik nowojorski prezentuje się okazale i wspaniale smakuje. Pięknie wyrasta, a spód z ciastek oreo, że ciasto zjesz z prawdziwą przyjemnością.

Dlatego wypróbuj ten prosty przepis na ten doskonały sernik. Wypiek zachwyci małych i dużych łasuchów. Puszysty, wilgotny i pyszny będzie w sam raz na jesienny deser . Pisaliśmy o tym, jaki grzyb jest jednym z najzdrowszych na świecie. Polecaliśmy sposób na kruche kotlety schabowe.

sernik nowojorski
Fot. YouTube/wkuchnidoroty
Zamiast kupować od obcych, robię sama w domu. Za moją pańska skórką przepadają dzieci i dorośli
Idąc na cmentarz zawsze wlewam to do termosu. Rozgrzewa i daje dużo energii
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy