Mój tata potrafi rozłupać orzechy bez dziadka do orzechów. Ten patent to hit
Orzechy włoskie to jedne z najzdrowszych przekąsek, a także dodatków do deserów i dań. Niestety, aby ich spróbować, należy je rozłupać, a to czynność niezwykle żmudna i wymagając użycia sporej siły. Na szczęście istnieje łatwiejszy sposób.
Orzechy włoskie już są
Na przełomie września i października rozpoczyna się sezon na orzechy włoskie. To dobry czas, aby je zebrać, wysuszyć, a następnie podać w formie zdrowej przekąski lub wykorzystać je jako dodatek do deserów lub innych dań . Aby to zrobić, należy najpierw orzechy rozłupać.
Można posłużyć się przeznaczonym do tego celu dziadkiem do orzechów. Tylko kto wciąż ma takie urządzenie w kuchni , a w dodatku posiada tyle siły, aby zrobić twardą skorupę? Są zdecydowanie prostsze i sprytniejsze metody.
Jak rozłupać orzechy bez dziadka do orzechów?
Nie masz dziadka do orzechów? Nie przejmuj się, bo sposobów na rozłupanie orzechów jest kilka. Pierwszy z nich wymaga użycia gorącej wody.
Orzechy włoskie umieść w garnku lub misce, a następnie zalej je wrzątkiem. Po kilku minutach skorupy orzechów powinny stać się miękkie, więc w szczelinę pomiędzy skorupkami wystarczy włożyć nóż, a one odskoczą od siebie.
Drugi sposób opiera się na umieszczeniu ich w rozgrzanym piekarniku. Orzechy ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i włóż do niego blachę. Po około 6-8 minutach orzechy otworzysz bez większych problemów.
Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?
Skoro wiesz już, jak rozłupać orzechy bez dziadka do orzechów, musisz dowiedzieć się także, dlaczego warto je spożywać. Okazuje się, że są bogate w cenne składniki mineralne. Są to między innymi żelazo, magnez, a nawet selen. W dodatku orzechy włoskie bogate są w polifenole, które mają działane antyoksydacyjne. Dzięki czemu oczyścisz orgaznim ze szkodliwych wolnych rodników. Wszyscy ci, którzy mają problem z układem krążenia, również powinny je spożywać, ponieważ zawarta w nich witamina E, wspomaga prace układu. Jak widzisz, warto jeść orzechy włoskie, szczególnie że ich rozłupanie nie stanowi już większego problemu.