Smakosze.pl Przepisy Moja babcia robiła ten obiad w każdy piątek. Wystarczy mąka i ziemniaki
Fot. Canva/Jannissimo

Moja babcia robiła ten obiad w każdy piątek. Wystarczy mąka i ziemniaki

6 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz pomysłu na bezmięsny obiad na piątek? Poznaj ten przepis i przygotuj według niego zaskakujące danie z ziemniaków. Ten staropolskie przysmak zasługuje na ponowne odkrycie. Zrób i przekonaj się o jego wybornym smaku.

Nietypowy obiad na piątek

Dla wielu obiad w piątek nie może zawierać mięsa. Jest to związane z tradycją, a w szczególności z religią, kiedy wielu chrześcijan  w ten dzień pości. Jest to spore wyzwanie dla gospodyń, które muszą przygotować bezmięsne danie. W dodatku powinno ono zasmakować każdemu, a to nie należy do rzeczy najłatwiejszych.

Dlatego koniecznie poznaj przepis na obiad z ziemniaków. Przygotowane według niego prażuchy nie mają sobie równych. Dzisiaj to staropolskie danie jest nieco zapomniane i praktycznie nikt o nim nie pamięta. Gwoli ścisłości prażuchy można uznać za nieco większe kluski, które świetnie łączą się z innymi dodatkami. Koniecznie dowiedz się, jak zrobić i zaskocz domowników.

mąka i zeimniaki.jpg
Fot. Canva/masa44's Images
Pracownica dyskontu pokazała świąteczną paczkę. Internauci od razu wytknęli jedną rzecz

Obiad z ziemniaków i z kilku składników

Zanim dowiesz się, jak przygotować kluski, musisz dowiedzieć się, co będzie ci potrzebne. Głównym składnikiem są wspomniane wcześniej ziemniaki . Niezbędna będzie także mąka oraz sól. Jak widzisz, produktów jest tylko kilka, a w dodatku są tanie, co oznacza, że obiad na piątek zrobisz grosze. Proporcje podanych składników poznasz, sprawdzając poniższą listę.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • woda
  • odrobina oleju

Przepis na prażuchy

Przygotowania rozpocznij od obrania i umycia ziemniaków. Następnie gotuj je w osolonej wodzie do miękkości. Istotne jest, aby 5 minut przed końcem gotowania, odlać część wody i pozostawić w garnku około 250 mililitrów cieczy. Wtedy wsyp także mąkę, ale nie mieszaj składników. Garnek przykryj i pozwól dogotować się ziemniakom, a mące zaparzyć.

Po tym czasie wyłącz kuchenkę, a ziemniaki ubij na jednolitą i dosyć kleistą masę. Łyżkę zanurz w oleju i za jej pomocą formuj prażuchy, a następnie nanoś je na talerze. Danie warto obsypać drobno posiekanym szczypiorem lub podsmażoną cebulą. Całości powinien towarzyszyć kefir do popicia.

Sprawdź także inny przepis na obiad na piątek oraz poznaj przepis na smaczną surówkę z marchewki .

prażuchy.jpg
Fot. Shutterstock/Dar1930
Weź kaszę i suszone grzyby. To danie musi znaleźć się na wigilijnym stole
Nowa sieć sklepów w Polsce. Będzie taniej niż w Lidlu i Biedronce
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy