Moja babcia zawsze dodaje te liście do ogórków kiszonych. Wychodzą idealnie chrupiące
Zapomnij o rozmiękłych i pustych w środku ogórkach kiszonych. Dzięki przepisowi mojej babci wyjdą idealnie chrupiące i sprężyste. To zasługa dodania wyjątkowych liści do słoików.
Ogórki kiszone, czyli chrup na zdrowie
Uwielbiam ogórki kiszone i zajadam się nimi bez opamiętania . Dodaję do obiadu, robię z nich sałatki i chrupię do kanapek. Są tak smaczne i bardzo zdrowe. Zawsze też wychodzą niezwykle chrupiące. Wszystko dzięki przepisowi od mojej babci .
Ten sprawia, że są jędrne, sprężyste i chrupią aż miło. Jaki jest sekret tak dobrych ogórków kiszonych? Babcia podczas kiszenia stawiała na dodatki, które gwarantowały tak chrupiące ogórki kiszone . Teraz z tego przepisu korzystam i ja. Efekt jest taki sam, czyli chrupiące ogórki kiszone.
Dodaj te liście do kiszenia ogórków
Babcia do ogórków dodawała liście wiśni i porzeczki. Ten zabieg zawsze się sprawdzał, a ogórki kiszone słynęły z chrupkości . Miały też wyjątkowy smak. W kiszonych warzywach można było wyczuć lekko wytrawny i owocowy smak . Liście wiśni ą też zdrowe i gwarantują, że ogórki nie rozmiękną . Zapewniają kiszonce trwałość i niwelują gorycz ogórków.
Liście porzeczki to gwarancja chrupiących ogórków kiszonych . Dają też przyjemny aromat . Niektórzy zastępują je liśćmi malin. Warto dodać liście wiśni i porzeczek do kiszenie ogórków. Polecam ten sposób. Przepis znajdziesz poniżej.
Jak ukisić ogórki z liśćmi wiśni i porzeczek?
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 5 ząbków czosnku
- 2 duże kawałki chrzanu
- 3 liście młodych liści wiśni
- 1 gałązka czerwonej porzeczki
- 2 duże kopry z baldachimami
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 litr wody
Przygotowanie ogórków kiszonych zacznij od wyparzenia i osuszenia 2-litrowego słoika. Ogórki umyj, a na dno słoika włóż liście chrzanu, połowę liść wiśni i porzeczki. Na to czosnek i korzeń chrzanu . Teraz ściśle ułóż ogórki do wypełnienia słoika.
Przekładaj je liśćmi, koprem, chrzanem i czosnkiem. Na wierzchu ułóż liście chrzanu, wiśni, porzeczki i dodajemy koper. Sól rozpuść w litrze ciepłej wody. Wlej do ogórków, by były całkowicie przykryte. Słoik zakręć, odstaw, a po 2 dniach ogórki małosolne będą gotowe, a po 7 dniach kiszone. Pisaliśmy o tym, jak najprostszy sposób zrobić sernik na zimno. Podawaliśmy też przepis na pyszne ciasteczka misie na Dzień Dziecka.
Źródło: przyslijprzepis.pl, pysznosci.pl