Myję, wkładam do słoika i zalewam. Tę domową fasolkę konserwową zawsze mam w swojej spiżarni
Domowa fasolka konserwowa smakuje fenomenalnie. Z tym przepisem zrobisz ją w łatwy i szybki sposób. To sezonowe warzywo nigdy nie smakowało tak dobrze. Zrób ją, a jej smak zachwyci każdego domownika.
Fasolka konserwowa lepsza niż ze sklepu
Czerwiec to miesiąc, w którym rozpoczyna się sezon na fasolkę. Choć potrwa on aż do września, warto już teraz poznać przepis , dzięki któremu jej smak zachowasz na długo. I wcale nie chodzi o mrożenie.
Z przepisem z dalszej części artykułu przygotujesz smaczną fasolkę szparagową, która smakuje o wiele lepiej niż ta ze sklepu. Co więcej, nie zawiera ona szkodliwych substancji konserwujących. Tym sposobem przygotujesz ją nie tylko łatwo, ale też za pomocą naturalnych produktów. W jesienne i zimowe miesiące podziękujesz za ten przepis.
Fasolka i kilka dodatków
Najważniejszym składnikiem jest oczywiście fasolka. Pamiętaj, żeby wybrać tę dojrzałą i najświeższą. Tylko wtedy masz gwarancję, że będzie smakowała doskonale. Niezbędne są także inne składniki, ale jak sama zobaczysz, można je policzyć na palcach jednej ręki. Sprawdź, co będzie ci potrzebne, a następnie zapoznaj się z przepisem. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Greek Cuisine , który znajduje się w serwisie YouTube.
Składniki:
- 1 kg zielonej fasolki
- 4 łyżeczki soli niejodowanej
- 5 ząbków czosnku
- oliwa
- wrzątek
Fasolka konserwowa - przepis
Fasolkę dokładnie umyj, a następnie odetnij jej końcówki i przekrój ją na pół . Obrane ząbki czosnku posiekaj w cienkie plastry. Do umytych i przegotowanych słoików wsyp odrobinę soli oraz kilka plasterków czosnku.
Następnie do każdego z nich wsyp fasolkę. Upchaj ją i zalej wrzątkiem. Do każdego słoika wlej po łyżce oliwy i szczelnie je zamknij.
Na koniec słoiki włóż do garnka wyłożonego ściereczką . Zalej wrzątkiem do połowy wysokości. Gotuj pod przykryciem przez godzinę i odstaw do ostygnięcia. Sprawdź przepis na zapomnianą słodycz z PRL-u oraz dowiedz się, jak zrobić domową szynkę .