Smakosze.pl Przepisy Nagrała swoją babcię jak robi faworki. Ten detal jest najważniejszy
Screen z film na kanale TikTok postcards_by_ag

Nagrała swoją babcię jak robi faworki. Ten detal jest najważniejszy

14 lutego 2023

Faworki najlepiej przygotowywać według babcinych instrukcji. Jedną z najważniejszych jest wskazówka dotyczącą wyrabiania ciasta. Im dokładniejsze ono będzie, tym więcej nadających bąbelków powstanie podczas smażenia. Właśnie po nich poznasz najlepsze ciasto na faworki. Z przepis babci uzyskamy smakowity chrust. Spróbujecie?

Jedna z TikTokerek pokazała jak przyrządzić znakomite faworki. Przepis babci jest bardzo prosty, a doświadczona kucharka w nagraniu oprócz właściwych proporcji składników zdradza też sekret swojego wyrobu . Na filmie widzimy, jak bardzo dokładnie wyrabia masę, co owocuje delikatnym, pełnym bąbelków ciastem, które podczas smażenia przemienia się w niesamowicie chrupiący chrust.

Przepis na pyszne faworki babci

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej

  • 4 żółtka

  • 2 duże jaja

  • 10 ml octu spirytusowego

  • 25 g cukru pudru + do posypania

  • 250 g kwaśnej śmietany

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić znakomite faworki? Babcia zwraca uwagę na jeden szczegół

Mąkę wysypujemy na blat lub stolnicę. Dodajemy cukier, ocet, jaja oraz śmietanę. Starannie wyrabiamy na gładką masę. Powinna odchodzić od rąk i być elastyczne. Wtedy podczas smażenia na faworkach pojawią się bąbelki powietrza. Właśnie po nich można poznać idealne ciasto.

Gotową masę dzielimy na części i rozwałkowujemy na cienkie placki, Wycinamy z nich niezbyt długie paski, które nacinamy w środku, by móc przewlec jeden z końców. Uformowane faworki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.

Powinny od razu po wrzuceniu, wypłynąć na powierzchnię. Po mniej więcej 15-20 sekundach obracamy — już będą rumiane. Gotowe słodycze przenosimy na bibułę i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na smakołyki na Tłusty Czwartek. Szczególnie szybkie pączki z serka homogenizowanego oraz bardziej klasyczny, lecz lekki przysmak z piekarnika .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: TikTok/postcards_by_ag

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy