Najgorsze warzywo, jakie można dodać do rosołu. Omijaj szerokim łukiem
Rosół to niekwestionowany król polskich zup. Pyszny i esencjonalny może jednak stracić na wartości. Wszystko przez dodanie podczas gotowania pewnego warzywa. Wówczas rosół zamienia się w niezdrową, a nawet toksyczną potrawę.
Rosół z najlepszych produktów
Rosół uwielbiamy za smak, ale również za jego wartości odżywcze. Podawany podczas choroby rozgrzewa i dodaje sił . Pozwala wrócić do formy i sprawia, że dostarczamy odpowiednich wartości odżywczych. Ta lubiana zupa gotowana na różnych rodzajach mięs i warzyw pełna jest wyjątkowego smaku.
Niestety okazuje się, że może też stać się niezdrowa, a nawet toksyczna dla naszego organizmu. Tak dzieje się, gdy dodamy pewne warzywo . Sposób jego przygotowania jest szkodliwy i nie wnosi niczego dobrego do naszej diety. Dlatego lepiej omijać to warzywo szerokim łukiem.
Tego warzywa nie dodawaj do rosołu
Każdy, kto zajmuje się kuchnią, ma sprawdzony sposób na gotowanie rosołu . Czasem receptura przechodzi z pokolenia na pokolenie. Warto bacznie przyjrzeć się składnikom na rosół. Jeśli wśród nich jest tak popularna opalana cebula, to nie wróży nic dobrego.
Okazuje się, że opalana cebula, która ma wzbogacić smak rosołu i nadać mu pięknego koloru, jest szkodliwa . Baszar El-Helou dietetyk z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH- Państwowego Instytutu Badawczego powiedział w rozmowie z portalem poradnizdrowie.pl:
Jeśli przypieczona cebula trafi do rosołu, razem z nią przechodzą do potrawy takie toksyczne związki, jak akrylamid, który kumuluje się w organizmie i może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
Sposób na pyszny i zdrowy rosół
Warto usunąć spalone części z przypieczonej cebuli i dopiero wtedy dodać ją do rosołu . Można też warzywo umyć i wrzucić go z łupiną do zupy . Powinniśmy też zrezygnować z dodawania kurczaka do rosołu. Trudno sobie wyobrazić tę zupę, bez tego mięsa. Jednak Magda Gessler przekonuje w rozmowie z Wirtualną Polską:
Polacy myślą, że kura to mięso. A kura to hormon
Do rosołu doskonała będzie wołowina i kaczka . Mięso z kością wzbogaci smak i sprawi, że tak ugotowany rosół zjemy z apetytem. Wyjdzie nam to na zdrowie. Pisaliśmy o tym, jak zrobić chleb z serem, który jest lepszy od pizzy. Polecaliśmy przepis na doskonałe pieczone kotlety mielone.
Źródło: kobieta.wpl.pl