Smakosze.pl Produkty Najgorsze warzywo, jakie można dodać do rosołu. Omijaj szerokim łukiem
Fot. Canva/valentysemenov

Najgorsze warzywo, jakie można dodać do rosołu. Omijaj szerokim łukiem

7 września 2024

Rosół to niekwestionowany król polskich zup. Pyszny i esencjonalny może jednak stracić na wartości. Wszystko przez dodanie podczas gotowania pewnego warzywa. Wówczas rosół zamienia się w niezdrową, a nawet toksyczną potrawę.

Rosół z najlepszych produktów

Rosół uwielbiamy za smak, ale również za jego wartości odżywcze. Podawany podczas choroby rozgrzewa i dodaje sił . Pozwala wrócić do formy i sprawia, że dostarczamy odpowiednich wartości odżywczych. Ta lubiana zupa gotowana na różnych rodzajach mięs i warzyw pełna jest wyjątkowego smaku.

Niestety okazuje się, że może też stać się niezdrowa, a nawet toksyczna dla naszego organizmu. Tak dzieje się, gdy dodamy pewne warzywo . Sposób jego przygotowania jest szkodliwy i nie wnosi niczego dobrego do naszej diety. Dlatego lepiej omijać to warzywo szerokim łukiem.

rosół
Fot. Canva/Foodie Media
Zamiast schabu użyłam zaskakującego mięsa. Kotlety wyszły 100 razy lepsze niż zwykłe

Tego warzywa nie dodawaj do rosołu

Każdy, kto zajmuje się kuchnią, ma sprawdzony sposób na gotowanie rosołu . Czasem receptura przechodzi z pokolenia na pokolenie. Warto bacznie przyjrzeć się składnikom na rosół. Jeśli wśród nich jest tak popularna opalana cebula, to nie wróży nic dobrego.

Okazuje się, że opalana cebula, która ma wzbogacić smak rosołu i nadać mu pięknego koloru, jest szkodliwa . Baszar El-Helou dietetyk z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH- Państwowego Instytutu Badawczego powiedział w rozmowie z portalem poradnizdrowie.pl:

Jeśli przypieczona cebula trafi do rosołu, razem z nią przechodzą do potrawy takie toksyczne związki, jak akrylamid, który kumuluje się w organizmie i może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego

Sposób na pyszny i zdrowy rosół

Warto usunąć spalone części z przypieczonej cebuli i dopiero wtedy dodać ją do rosołu . Można też warzywo umyć i wrzucić go z łupiną do zupy . Powinniśmy też zrezygnować z dodawania kurczaka do rosołu. Trudno sobie wyobrazić tę zupę, bez tego mięsa. Jednak Magda Gessler przekonuje w rozmowie z Wirtualną Polską:

Polacy myślą, że kura to mięso. A kura to hormon

Do rosołu doskonała będzie wołowina i kaczka . Mięso z kością wzbogaci smak i sprawi, że tak ugotowany rosół zjemy z apetytem. Wyjdzie nam to na zdrowie. Pisaliśmy o tym, jak zrobić chleb z serem, który jest lepszy od pizzy. Polecaliśmy przepis na doskonałe pieczone kotlety mielone.

rosół
Fot. Canva/Mariha-kitchen

Źródło: kobieta.wpl.pl

Wynoszą z Dino na kilogramy. Uwielbiane mięso Polaków dziś jest za darmo
Zdradziła nietypowy przepis na dżem. Polacy oszaleli na punkcie gruszkolady
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy