Tak zrobiony chleb z serem deklasuje pizzę. Rozpływa się w ustach
Znudziła ci się pizza? Zrób chleb z serem według tego przepisu, a nie zawiedziesz się. Jest wiele razy lepszy niż włoski placek. Jego przygotowanie jest łatwe i błyskawiczne.
Chleb, czyli kanapka z serem?
Jeżeli myślisz, że będziemy tutaj robili kanapkę z żółtym serem, to wyprowadzam cię z tego błędu. Ten przepis łączy smak klasycznej Margharity oraz puszystość pizzerki, którą może jadłaś w czasach szkolnych.
Idealnie sprawdzi się jako przekąska na wieczorne spotkanie ze znajomymi lub jako dodatek do innych dań. Na twoim miejscu wczytałbym się w przepis i zrobił przepyszny chleb zapieczony z serem na wierzchu.
Robię to zamiast kotletów mielonych. Głębia smaku jest niesamowitaCo będzie potrzebne?
Do wykonania tej przekąski potrzeba dosłownie kilku rzeczy. Sprawdź listę, bo być może masz je wszystkie w swojej kuchni. Podobny przepis znajdziesz na kanale delicious day, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie tego artykułu.
Składniki:
- 5 g suchych drożdży
- 8 g cukru
- 20 ml oliwy
- 150 ml wody
- 250 g mąki
- 250 g mozzarelli
- 6 ząbków czosnku
- 30 g śmietany 18%
- 40 g masła
- bazylia
Jak zrobić ten chleb?
Zacznij od przygotowania ciasta na chleb. W tym celu do miski wsyp suche drożdże, cukier i wlej ciepłą wodę. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie sypkie składniki się połączyły.
Wsyp mąkę, szczyptę soli. Wlej oliwę, wymieszaj i zagnieć. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na cienki prostokątny placek.
Do małej miski włóż śmietanę, roztopione masło i wyciśnięte ząbki czosnku. Wymieszaj na jednolitą konsystencję. Otrzymanym sosem posmaruj ciasto. Na jego wierzch wysyp startą mozzarelle. Całość posyp suszoną bazylią. Piecz w 210 stopniach do momentu wyrośnięcia ciasta i roztopienia sera. Na koniec wystarczy pokroić na prostokąty i podawać. Sprawdź, co możesz zrobić z mięsa i makaronowych rurek oraz jak Strzelczyk robi oponki.