Najlepiej gotujące babcie dodawały do mielonych ten składnik. To on był sekretem ich smaku
Czy kotlety mielone zawsze muszą smakować tak samo? Oczywiście że nie – liczą się przyprawy. Ta jedna, uświęcona tradycją, zupełnie zmienia smak znanej nam potrawy.
Kotlety mielone z dodatkami
Amerykańską tradycją jest przyrządzać hamburgery. To po prostu mielone mięso (przeważnie wołowe) uformowane w kotlet, który świetnie komponuje się z bułką i warzywami, które się w niej znajdują. Ciekawe, co powiedzieliby o naszych tradycyjnych kotletach mielonych.
Nie tylko masa mięsna, z której je przyrządzamy, pełna jest dodatków. Oprócz tego, jak przystało na tradycyjną potrawę, przepisów na nie są dziesiątki, jeśli nie setki. Dla niektórych obowiązkowym składnikiem jest jajko do spojenia masy , ale – jak pokazuje ten przepis – możemy się bez niego obejść. Jednak tym, co radykalnie zmienia smak kotletów, jest jedna przyprawa.
Kotlety mielone z majerankiem
Przyprawą tą jest majeranek. Dziś nieco trącąca myszką, ustępująca modniejszym choćby ziołom powansalskim, jest to klasyczna przyprawa kuchni polskiej. Aromatyczny krewny oregano znajdował się kiedyś w mnóstwie potraw i do dziś jest świetnym towarzyszem mięs, zwłaszcza pieczonych . Tutaj przypominamy, że świetnie sprawdza się również w kotletach mielonych.
Składniki
- ½ kg wieprzowego mięsa mielonego
- Łyżka majeranku (suchego lub posiekanego świeżego)
- Łyżka kaszy manny
- Łyżka jogurtu naturalnego lub skyru
- 1/2 suchej kajzerki lub 5-cm kawałek bagietki
- Biała część 1 małego pora
- 2 łyżki bułki tartej
- Sól, pieprz, olej do smażenia
Przygotowujemy mielone z majerankiem
Suchą bułkę namaczamy w wodzie lub mleku aż wypije wszystko i zmieni się w miękką masę. Siekamy majeranek (jeśli używamy świeżego) i pora. Bułkę odciskamy i dodajemy razem z posiekanymi składnikami do mięsa mielonego.
Do miski z mięsem dodajemy jogurt i mieszamy na jednolitą masę. Formujemy z niej kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą rumiane. Po zdjęciu z patelni układamy na ręczniku papierowym , żeby wyciągnął z nich nadmiar tłuszczu.
Wypróbuj też przepisy na faworki w 15 minut i dietetyczne warzywa pieczone w rękawie .