Pakuję warzywa do rękawa i wkładam do piekarnika. Taki obiad podaję conajmniej raz na tydzień
Oto prosty przepis na zwykłą-niezwykłą potrawę z pieczonych warzyw. Te składniki sprawią, że będziemy się czuć przyjemnie nasyceni, ale nie przejedzeni, a danie jest niezwykle dietetyczne. Świetnie sprawdzi się jako wsparcie w odchudzaniu.
Pieczone warzywa z kapustą
Przepis ten jest niezwykle prosty i już po kilku minutach danie gotowe jest, by wstawić je do piekarnika. Nie wymaga on żadnych szczególnych umiejętności ani wyposażenia – poza, oczywiście, rękawem do pieczenia.
Ważne jest, że możemy przygotować kilka porcji takiego dania z góry. Sięgamy po nie ilekroć jesteśmy głodni, a skutki takiej diety odczujemy naprawdę szybko. W końcu kapusta, która jest bazą tego posiłku, jest znana jako ekspertka od odchudzania.
Pokrój pory, wrzuć do wody i zagotuj. Szkoda, że wcześniej nie znałam tego przepisuDietetyczne danie z pieczonych warzyw
Te doskonałe upieczone warzywa podawać będziemy w towarzystwie sosu. Kanał Zdrowe przepisy, od którego zaczerpnęliśmy ilustracje, publikuje wariant, w którym sos przygotowany jest na bazie śmietany 18%. W naszej wersji używamy jogurtu, żeby wspomóc dietetyczne działanie potrawy.
Składniki
- Głowa kapusty
- 3 kwaskowe jabłka
- 100 g jogurtu greckiego lub skyru
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża marchewka
- 1 duża pietruszka
- 1 duża cukinia
- 2 bataty
- Pęczek koperku
- 2 ogórki konserwowe
- Sól, pieprz
- Przyprawy: kminek, rozmaryn i zioła prowansalskie
Pieczone warzywa w rękawie
Kapustę szatkujemy i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych okach, cebulę pokrojoną w pióra. Pokrojone bez rdzenia jabłka wrzucamy w dużych kawałkach. Dodajemy cukinię i obrane bataty, jedno i drugie pokrojone w grubą kostkę.
Rękaw do pieczenia związujemy z jednej strony i wypełniamy składnikami. Dodajemy przyprawy, łyżeczkę soli i rękaw zamykamy. Potrząsamy nim kilkakrotnie energicznie, by go wymieszać. Zamkniętego „cukierka” umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni na 45-50 minut.
W miseczce mieszamy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i ogórka konserwowego startego na tarce o grubych okach. Podajemy razem z upieczonymi warzywami jako sos.