Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pakuję warzywa do rękawa i wkładam do piekarnika. Taki obiad podaję conajmniej raz na tydzień
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 17.01.2024 08:24

Pakuję warzywa do rękawa i wkładam do piekarnika. Taki obiad podaję conajmniej raz na tydzień

warzywa w rękawie
youtube.com/@zdroweprzepisy8

Oto prosty przepis na zwykłą-niezwykłą potrawę z pieczonych warzyw. Te składniki sprawią, że będziemy się czuć przyjemnie nasyceni, ale nie przejedzeni, a danie jest niezwykle dietetyczne. Świetnie sprawdzi się jako wsparcie w odchudzaniu.

Pieczone warzywa z kapustą

Przepis ten jest niezwykle prosty i już po kilku minutach danie gotowe jest, by wstawić je do piekarnika. Nie wymaga on żadnych szczególnych umiejętności ani wyposażenia – poza, oczywiście, rękawem do pieczenia.

Ważne jest, że możemy przygotować kilka porcji takiego dania z góry. Sięgamy po nie ilekroć jesteśmy głodni, a skutki takiej diety odczujemy naprawdę szybko. W końcu kapusta, która jest bazą tego posiłku, jest znana jako ekspertka od odchudzania.

pieczone warzywa z rękawa
youtube.com/@zdroweprzepisy8
Pokrój pory, wrzuć do wody i zagotuj. Szkoda, że wcześniej nie znałam tego przepisu

Dietetyczne danie z pieczonych warzyw

Te doskonałe upieczone warzywa podawać będziemy w towarzystwie sosu. Kanał Zdrowe przepisy, od którego zaczerpnęliśmy ilustracje, publikuje wariant, w którym sos przygotowany jest na bazie śmietany 18%. W naszej wersji używamy jogurtu, żeby wspomóc dietetyczne działanie potrawy.

Składniki

  • Głowa kapusty
  • 3 kwaskowe jabłka
  • 100 g jogurtu greckiego lub skyru
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 1 duża cukinia
  • 2 bataty
  • Pęczek koperku
  • 2 ogórki konserwowe
  • Sól, pieprz
  • Przyprawy: kminek, rozmaryn i zioła prowansalskie

Pieczone warzywa w rękawie

Kapustę szatkujemy i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych okach, cebulę pokrojoną w pióra. Pokrojone bez rdzenia jabłka wrzucamy w dużych kawałkach. Dodajemy cukinię i obrane bataty, jedno i drugie pokrojone w grubą kostkę.

Rękaw do pieczenia związujemy z jednej strony i wypełniamy składnikami. Dodajemy przyprawy, łyżeczkę soli i rękaw zamykamy. Potrząsamy nim kilkakrotnie energicznie, by go wymieszać. Zamkniętego „cukierka” umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni na 45-50 minut.

W miseczce mieszamy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i ogórka konserwowego startego na tarce o grubych okach. Podajemy razem z upieczonymi warzywami jako sos.

układanie warzyw w rękawie
youtube.com/@zdroweprzepisy8