Smakosze.pl Przepisy Najlepszy początek dnia - jajecznica smażona na boczniakach
canva/Amarita, Getty Images Pro

Najlepszy początek dnia - jajecznica smażona na boczniakach

2 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jajecznica na boczniakach jest świetną alternatywą dla fanów klasycznej jajecznicy z grzybami. Najczęściej korzysta się w przypadku tej potrawy z kurek oraz pieczarek, lecz te mają swoje minusy. Kurki są rzadko dostępne, a także drogie - z kolei pieczarki są banalnym wyborem, który większości już dawno się przejadł. Dlatego zalecamy ciekawe i całoroczne boczniaki.

Jajecznica na boczniakach to doskonałe źródło wysoko przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych, dlatego warto jeść ją jak najczęściej na śniadanie lub kolację.

W tym śniadaniowym daniu zazwyczaj znajdują się pieczarki lub kurki, jednak wiele osób takie połączenia nie przekonują. Z pieczarek skorzystać możemy przez cały czas, a kurki są z drugiej strony rzadkie i drogie. Dlatego boczniaki to znacznie smaczniejsza i ciekawsza opcja, a do tego dostępna przez cały rok.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na jajecznicę z boczniakami

Potrzebujesz więcej śniadaniowych porad? Sprawdź ten tekst , w którym zdradzamy, jak rozpoznać dobrą kiełbasę w sklepie. Tutaj prezentujemy sposób na prażone jabłka do słoika.

Składniki:

  • 5 boczniaków

  • 3/4 cebuli

  • 1 łyżka masła klarowanego

  • 3 jajka

  • papryka w płatkach

  • sól

  • pieprz

  • natka pietruszki

Zacznij od umycia boczniaków pod bieżącą wodą i pokrojenia ich w podłużne paseczki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Boczniaki osusz za pomocą ręcznika papierowego z nadmiaru wody.

Na rozgrzaną patelnię połóż masło klarowane i zaczekaj, aż się roztopi. Gdy tłuszcz stanie się gorący, wyłóż na niego cebulę oraz grzyby. Smaż, aż oba produkty nabiorą złotego koloru.

W tym momencie wbij na patelnię jajka i smaż, aż się zetną. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj ją do jajecznicy. Dopraw całość solą, pieprzem oraz papryką w płatkach. Podawaj z dużym zapasem świeżego chleba z masłem. Smacznego.

Jajecznica

Źródło: canva/zia_shusha, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy