Najlepszy przepis na leśny mech. To ciasto jest hitem w moim domu
Jeśli uwielbiasz przyrządzać pyszne ciasta, to ten pomysł na ciasto jest właśnie dla Ciebie. Przepis zaproponowała blogerka Anna Zyśk, a ty koniecznie musisz wprowadzić go w życie. Rozpływający się w ustach krem, słodka warstwa malinowa oraz wspaniałej konsystencji ciasto dają wspaniały efekt.
Kolorowy deser, czyli leśny mech
Anna Zyśk to blogerka , która ma na swoim koncie wiele ciekawych przepisów . Świetnie odnajduje się w przyrządzaniu deserów i różnych słodkich pyszności. Pomysł na ciasto, które nazywany jest leśnym mchem to prawdziwy rarytas. A do tego jest bardzo proste w przygotowaniu. Połączenie kremu, malin i szpinaku może wydawać się niecodziennie, ale daje piorunujący efekt.
Leśny mech to słodki przysmak, który może zrobić każdy w domu. Już od dłuższego czasu Anna Zyśk dzieli się przepisami, ze swoimi fanami na Instagramie jedz.pysznie . Jest on bardzo prosty, a sam deser nie dość, że wizualnie prezentuje się świetnie , to w dodatku jest przepyszny . Do jego przygotowania potrzebujemy następujących składników.
Cała rodzina pokocha leśny mech
Składniki na ciasto:
- 3 jajka
- 120 g cukru
- 100 ml oleju
- 200 g szpinaku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 ml ekstraktu waniliowego
Składniki na krem:
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 30 g cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny+ woda do zalania
Składniki na malinową warstwę:
- 2 galaretki malinowe
- 700 ml wrzącej wody
- 400 g mrożonych malin
Leśny mech autorstwa Anny Zyśk - sposób przygotowania
Krok 1. Rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy , aby wystygła.
Krok 2. Do blendera przekładamy szpinak oraz olej i miksujemy tak, aby uzyskać gładką masę .
Krok 3. Mieszamy ze sobą jajka, cukier oraz wanilię i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy do tego nasz szpinak i ponownie wszystko miksujemy . Gdy to zrobimy, do całości dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę. Mieszamy naszą masę za pomocą łyżki.
Krok 4. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24-26 cm. Włączamy w piekarniku funkcję góra-dół i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30-40 minut . Kiedy biszkopt będzie gotowy, należy go wystudzić a później odciąć górę ciasta, którą w kolejnym kroku musimy pokruszyć.
Krok 5. Do wystudzonej galaretki dodajemy mrożone maliny, umieszczamy przygotowany biszkopt w tortownicy i wykładamy na niego wymieszane z galaretką owoce .
Krok 6. Namaczamy żelatynę w zimnej wodzie, a po napęcznieniu, rozpuszczamy w mikrofali . Do miski przekładamy śmietankę, mascarpone oraz cukier puder. Całość miksujemy do momentu, aż uzyskamy gładki krem. Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z dwiema łyżkami kremu, po czym przelewamy ją do miski z całą masą. Ponownie całość miksujemy.
Krok 7. Uzyskany krem śmietankowy przekładamy do tortownicy i wyrównujemy. Górę dekorujemy pokruszonym wcześniej ciastem , a także ulubionymi owocami. Całość odstawiamy do lodówki na całą noc.