Smakosze.pl
Naleśniki z serem

Canva.com - vkuslandia

Naleśniki z serem niczym od ukochanej babci, tradycyjny przepis

2 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Katarzyna Kaczmarz

Udostępnij:

Nie masz pomysłu na śniadanie, obiad lub kolację? Przychodzimy z pomocą! Naleśniki z serem to strzał w dziesiątkę, jeśli chodzi o ich przygotowanie, a także podanie, ponieważ możesz je jeść zarówno, rano, wieczorem jak i popołudniu! Ich ilość zawsz

Niejasne pochodzenie naleśników

Naleśniki to danie mączne, smażone na patelni, ale nie wiadomo dokładnie skąd pochodzi, ponieważ jada je się w Europie oraz w Chinach. Podobno zostały wymyślone we Włoszech, a następnie przewiezione do Francji gdzie zyskały dużą sławę, dlatego uważa się, że to właśnie Francuzi byli pionierami w tworzeniu naleśników. To danie jest na tyle uniwersalne, że można je jeść na słodko i na słono w zależności od preferencji osób jedzących.

Przepis na masę serową

Składniki:

- 400 g twarogu- łyżka kwaśnej śmietany- łyżka cukru waniliowego- 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Twaróg wyłóż do miseczki i rozgnieć go widelcem, następnie dodaj cukier waniliowy i cukier puder, a także kwaśną śmietankę, opcjonalnie możesz użyć wanili. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, aby powstała dość jednolita masa, jeśli będzie za mało słodka dodaj więcej cukru. Dodatkowo możesz do niej dodać też rodzynki.

Idealne ciasto na naleśniki

Składniki:

- 3 jajka- szklanka mleka- szklanka mąki pszennej- szczypta soli- łyżka cukru- szklanka wody gazowanej- 50 g roztopionego masła

Przygotowanie

Mleko, sól, cukier oraz mąkę umieścić w misce i dokładnie wszystko wymieszać. Dodać do powstałej masy jajka i ponownie wszystko wymieszać lub zmiksować. Wlać do powstałego ciasta szklankę wody i zamieszać. Odstawić na 20/30 minut, aby ciasto odetchnęło, przed smażeniem dodać do wyrobu tłuszcz i zamieszać.

Patelnie do naleśników wysmarować małą ilością oleju, nakładać ciasto chochelką i rozprowadzać je dokładnie na powierzchni patelni do momentu zarumienienia spodu, kolejno przewrócić naleśnika na drugą stronę i smażyć też do zarumienienia, powtarzać dopóki nie skończy się ciasto.

Przygotowanie naleśników z serem

Do placków naleśnikowych nakładaj masę serową, zawijaj w rulon i posyp cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Możesz też dodać do nich owoce sezonowe.

Jeśli chcesz mieć naleśniki kakaowe dodaj do mąki półtorej łyżki ciemnego kakao!

Podobne artykuły

Ciasto naleśnikowe wylewane na patelnie

Przepisy

Naleśniki korzenne krok po kroku - idealne na śniadanie

Czytaj więcej >
Kaszanka z grilla

Przepisy

Kaszanka na grilla z warzywami według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Ogórki w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na chrupiące ogórki w zalewie miodowej

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >