Smakosze.pl Przepisy Nastawiłam dziś domowe lody z zaledwie 4 składników. Na jutrzejszy upał będą dla dzieciaków w sam raz
Materiał YouTube z kanału Henia Foks

Nastawiłam dziś domowe lody z zaledwie 4 składników. Na jutrzejszy upał będą dla dzieciaków w sam raz

21 sierpnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Koleżanka poczęstowała mnie ostatnio domowymi lodami. Smakowały jak z najlepszej cukierni, poprosiłam więc o przepis. Kiedy zobaczyłam, jak jest banalny, od razu zakasałam rękawy i nastawiłam swoją porcję. Nie mogę się doczekać, aż podam je rodzinie.

Nie przepłacaj w sklepie, zrób domowe lody

Obecne wysokie temperatury nie rozpieszczają. Zimne przekąski przynoszą ulgę podczas upałów. Skończ przepłacać za nie w sklepie i zrób proste domowe lody. Zdziwisz się jak doskonale mogą smakować.

Lody domowe na bazie śmietany i bananów nie wymagają mieszania. Muszą jednak odstać swoje w zamrażalniku. Najlepiej zrobić je dziś, by już jutro cieszyć się ich doskonałym smakiem. Pokochają je wszyscy- dzieci i dorośli.

banany do domowych lodów.jpg
Canva / lisaaMC
Gdy w mojej kuchni pojawiły się mole, z pomocą przyszła babcia. Jej domowy specyfik zdziałał cuda, efekt jest powalający

Przepis na domowe lody

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 500 ml śmietany 36 %

Doskonałe domowe lody krok po kroku

Dobrze schłodzoną śmietanę na lody domowe przelej do miski . Dodaj do niej cukier puder. Składniki ubij na sztywno .

Banany obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki . Zmiksuj je na gładko za pomocą ręcznego blendera. Do owoców dodaj 1 łyżkę soku z cytryny .

Masę bananową przelej do ubitej śmietany . Składniki starannie wymieszaj. Następnie przelej je do formy wyłożonej papierem do pieczenia .

Domowe lody wstaw do zamrażarki . Poczekaj, aż się zmrożą. Po kilku godzinach zimny deser gotowy będzie do jedzenia . Przed podaniem możesz posypać go szczyptą cynamonu . Strzelczyk ma sprawdzony sposób na domowe lody z 3 składników . Od tego deseru najlepiej trzyma się z daleka .

domowe lody bananowe.jpg
Canva / Anastasia Collection
Ten przepis na kapustę dała mi znajoma kucharka. Sekret jej smaku tkwi w 1 dodatku, nie warto go pomijać
To mój ulubiony sposób na śniadanie z jajek. Wystarczą 3 składniki i kilka minut, jajecznica się chowa
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy