Nie jedz na surowo, wyciśnij z nich sok. Cudownie wpłynie na Twój wzrok
Aronia nie cieszy się dużą popularnością. Smak surowego owocu daleki jest od słodyczy, ale przy odrobinie sprytu można z niej wycisnąć pyszny sok. Popijanie go dobrze wpłynie na nasz wzrok.
Czemu warto sięgać po aronię?
Świeże owoce aronii są cierpkie i nie kojarzą nam się ze smakowitą przekąską. Warto jednak je kupić, bo korzyści ze spożywania są niebagatelne. Zawarte w tym wątpliwym smakołyku rutyna i antocyjany korzystnie wpływają na wzrok.
Szczęśliwie, prosta obróbka pomoże nam wycisnąć z nich to, co najlepsze. W dalszej części artykułu, dostępnej pod zdjęciem, przedstawiamy sposób na przygotowanie zdrowego soku z tego owocu.
Jak zrobić sok z aronii?
Przed przystąpieniem do wyciskania, aronię należy przemrozić. Zebrane owoce koniecznie włóżcie do zamrażalnika na minimum dwie doby. W chłodzie utracą cały nieprzyjemny smak i zdrowy napój będzie przyjemniejszy w odbiorze.
Teraz już wystarczy wrzucić kuleczki do większego garnka i dodać nieco wody. 30 minut gotowania sprawi, że z aronii uwolni się sporo soku. Można go przelać do butelek lub wypić od razu. Dodatek cukru nie będzie wcale konieczny.
Jak jeszcze wykorzystać aronię?
Oprócz zrobienia znakomitego soku owoc warto zasuszyć. Zimą będą jak znalazł jako dodatek do herbaty. Owoce świetnie nadają się również na konfiturę i wytrawny sos do mięs.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na owoce jagodowe. Oprócz aronii sięgnijcie po jagodę i zróbcie kultowe drożdżówki, czyli jagodzianki . Wypróbujcie też koniecznie świetny deser z malinami .