Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To ciasto z malinami robię w kilka minut. Nie używam nawet piekarnika. Każdy błaga mnie o przepis

To ciasto z malinami robię w kilka minut. Nie używam nawet piekarnika. Każdy błaga mnie o przepis

Ciasto bez pieczenia z malinami
Scren z filmu na kanale YouTube Sprint Cooking

Ciasto z malinami jest idealnym pomysłem na letni podwieczorek. Gdy ostatnio odwiedzili mnie goście, podałam deser bez pieczenia, który przygotowałam bardzo sprawnie dzień wcześniej. Zachwytom nie było końca. Same przygotowania zajmują dosłownie chwilę. Musicie sprawdzić ten przepis.
 

Przepis na ciasto bez pieczenia z malinami

Ciasto z malinami o kremowej konsystencji i zniewalającym smaku nie wymaga wcale wiele pracy. Nawet piekarnik nie będzie potrzebny. Jedyne, o co musicie zadbać to dobre schłodzenie śmietanki i serka mascarpone oraz dokładnie połączenie ich z galaretką. Każdy pochwali efekty.

Składniki:

  • około 200 g biszkoptów
  • 250 g malin
  • 250 g dobrego mascarpone
  • 45 g cukru pudru
  • 330 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 1 opakowanie galaretki malinowej
  • 1 szklanka przestudzonej czarnej herbaty
  • starta gorzka czekolada do ozdobienia
Weź widelec i wbij go w polędwiczkę z kurczaka. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki

Jak zrobić pyszne ciasto z malinami? Piekarnik nie będzie potrzebny

Zaczynamy od rozpuszczenia galaretki w gorącej wodzie. Studzimy ją, w międzyczasie przygotowując tortownicę — umieszczamy w niej papier do pieczenia. Na dnie układamy warstwę z namoczonych w herbacie biszkoptów.

W chłodnym naczyniu ubijamy śmietankę, w trakcie dodając cukier puder. Kolejny krok to połączenie jej z mascarpone — wrzucamy go porcjami, cały czas miksując masę. 1/3 uzyskanego kremu przekładamy do osobnej miski. Pozostałą część dokładnie mieszamy z letnią galaretką.

Połowę malinowego nabiału sprawnie wykładamy na spód ciasta bez pieczenia — będzie szybko tężał i musimy zdążyć z ułożeniem całej porcji, a drugą jej część będziemy umieszczać na malinach. Oczyszczone owoce należy ułożyć na przygotowanej właśnie warstwie.

Gdy już wyrównamy wierzch słodyczy, przykrywamy go kolejną porcją biszkoptów zanurzanych w naparze herbacianym. Tę ciasteczkową układankę zdobimy odłożoną porcją kremu. Ciasto bez pieczenia posypujemy wiórkami czekoladowymi i przenosimy do lodówki na minimum 2 godziny, by całkowicie stężało.

Jak podać ciasto bez pieczenia z malinami?

Oprócz posypiania przysmaku czekoladą warto jeszcze pokusić się o ułożenie na talerzykach dodatkowych świeżych owoców i przyozdobienie ich świeżą porcją bitej śmietany. Nie obejdzie się bez dobrej kawy czy herbaty.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ciasta bez pieczenia. Spróbujcie koniecznie szybkiego deseru przypominającego ser żółty. Być może skusi was też wyśmienita szarlotka w wersji bez korzystania z piekarnika — jest niesamowicie smaczna.

Dobre ciasto z malinami nie musi wymagać pieczenia.png
canva/AlexPro9500