Nie ma lepszej surówki do ryby. Robię ją co roku na święta, każdy z gości ją zachwala
To jeden z najprostszych przepisów na surówkę, która świetnie dotrzymuje kroku pysznej rybie, którą stawiamy na wigilijnym stole. Przygotowanie zajmuje kilka minut i można ją zrobić na ostatnią chwilę.
Surówka na wigilię
Wigilijne stoły zastawione są przeważnie skomplikowanymi potrawami, które przygotowujemy z wielodniowym wyprzedzeniem i na które wyczekujemy jak na pierwszą gwiazdkę. Tymczasem piękno tkwi w prostocie.
O ile na niedostatek warzyw w polskiej diecie wigilijnej nie możemy narzekać, o tyle brak nieco warzyw świeżych, orzeźwiającej słodko-kwasowości marchewki i cichego sobowtóra cebuli – pora .
Surówka z pora i marchewki
Ta surówka nadrabia ten problem, dostarczając nam porcji świeżych – a nie gotowanych – warzyw przy wigilijnym stole. Dzięki swojemu składowi jest niezastąpionym dodatkiem do gotowanej czy smażonej ryby. Podobny przepis pokazał ostatnio kanał Palce Lizać na YouTube.
Składniki
- 1 nieduży por
- 2-3 marchewki
- 3 łyżki majonezu
Surówka do ryby – przygotowanie
Pora przekrawamy na pół i kroimy wzdłuż na paski o grubości kilku milimetrów . Następnie drobno go siekamy i przerzucamy do miski.
Do tej samej miski wrzucamy surową marchewkę startą na tarce o grubych okach. Delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy majonez i mieszając, doprowadzamy do jednorodnej postaci .
Warto zrobić taką surówkę na kilkanaście minut przed podaniem, żeby smaki zdążyły się przegryźć, ale marchewka nie straciła na chrupkości. Spróbuj też przepisu na surówkę Strzelczyka oraz na surówkę z selerem .