Smakosze.pl Przepisy Nie ma lepszej surówki do ryby. Robię ją co roku na święta, każdy z gości ją zachwala
YouTube / @palcelizac01

Nie ma lepszej surówki do ryby. Robię ją co roku na święta, każdy z gości ją zachwala

24 grudnia 2023

To jeden z najprostszych przepisów na surówkę, która świetnie dotrzymuje kroku pysznej rybie, którą stawiamy na wigilijnym stole. Przygotowanie zajmuje kilka minut i można ją zrobić na ostatnią chwilę.

Surówka na wigilię

Wigilijne stoły zastawione są przeważnie skomplikowanymi potrawami, które przygotowujemy z wielodniowym wyprzedzeniem i na które wyczekujemy jak na pierwszą gwiazdkę. Tymczasem piękno tkwi w prostocie.

O ile na niedostatek warzyw w polskiej diecie wigilijnej nie możemy narzekać, o tyle brak nieco warzyw świeżych, orzeźwiającej słodko-kwasowości marchewki i cichego sobowtóra cebuli – pora .

Zrzut ekranu 2023-12-24 o 13.16.06.png
YouTube / @palcelizac01
Pamiętaj o tym podczas gotowania pierogów. Przez 1 błąd kompletnie się posklejają

Surówka z pora i marchewki

Ta surówka nadrabia ten problem, dostarczając nam porcji świeżych – a nie gotowanych – warzyw przy wigilijnym stole. Dzięki swojemu składowi jest niezastąpionym dodatkiem do gotowanej czy smażonej ryby. Podobny przepis pokazał ostatnio kanał Palce Lizać na YouTube.

Składniki

  • 1 nieduży por
  • 2-3 marchewki
  • 3 łyżki majonezu

Surówka do ryby – przygotowanie

Pora przekrawamy na pół i kroimy wzdłuż na paski o grubości kilku milimetrów . Następnie drobno go siekamy i przerzucamy do miski.

Do tej samej miski wrzucamy surową marchewkę startą na tarce o grubych okach. Delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy majonez i mieszając, doprowadzamy do jednorodnej postaci .

Warto zrobić taką surówkę na kilkanaście minut przed podaniem, żeby smaki zdążyły się przegryźć, ale marchewka nie straciła na chrupkości. Spróbuj też przepisu na surówkę Strzelczyka oraz na surówkę z selerem .

Zrzut ekranu 2023-12-24 o 13.15.55.png
YouTube / @palcelizac01
Weź 3 składniki i zalej wrzątkiem. To najlepszy napar na przejedzenie, używam go od lat
Zawsze robię to na ostatnią chwilę. Dla mojej rodziny bez tego dania nie ma Świąt. Poznajesz je?
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy