Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Surówka wcale nie musi być nudna. Ten przepis dostałam od cioci i zbiera on pochwały całej rodziny. W dodatku pasuje niemal do wszystkiego: zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. W czym tkwi sekret jej smaku?
Surówka z selera lepsza niż z restauracji
Surówka z selera jest hitem w moim domu. Prosta, szybka i pełna smaku cieszy się ogromną popularnością wśród domowników. Sekretem jej smaku są rodzynki, jednak zgodnie ze wskazówką mojej cioci - z powodzeniem można zastąpić je suszoną żurawiną. Jeszcze lepiej podkręci smak dania. Poniżej podaję hitowy przepis.
Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Lista składników na surówkę z selera
Lista składników na surówkę:
- 1 seler korzeniowy
- 1 cytryna
- 1 jabłko
- 3 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- cukier do smaku
Jak zrobić surówkę z selera?
Obierz seler i jabłko i zetrzyj je na dużych oczkach, a następnie skrop je sokiem z cytryny, aby nie straciły koloru. Rodzynki i żurawinę przelej wrzątkiem, wystudź, dodaj do selera, wymieszaj z jogurtem naturalnym oraz majonezem, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Smacznego!
Wskazówki:
- Aby surówka była mniej kaloryczna, możesz do niej dodać sam jogurt naturalny, bez majonezu.
- Smak surówki dobrze uzupełnią również: posiekane orzechy włoskie oraz pokrojony w kostkę ananas.
Danie doskonale komponuje się m.in. z kotletami gyros i pieczonymi ziemniakami. Taka uczta niejednym przypadła już do gustu!