Smakosze.pl Przepisy Niebywałe, co siostra Anastazja dodaje do buraczków. Jej surówka jest pełna witamin
Fot. East News/@ARTUR BARBAROWSKI ; Canva/@ildipapp

Niebywałe, co siostra Anastazja dodaje do buraczków. Jej surówka jest pełna witamin

31 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Sprawdź, co dodawać do buraczków, aby były jeszcze zdrowsze. Siostra Anastazja dodaje go zawsze. W jej wykonaniu smakują jeszcze lepiej.

Surówka idealna

Siostra Anastazja to niekwestionowany autorytet kulinarny. Jej przepisy cieszą się ogromną popularnością. A smak tych dań podbija nie tylko żołądki, ale i serca wielu internautów. Nie przecieraj oczu ze zdumienia. Siostra Anastazja pomimo 73 lat swoje przepisy publikuje na stronie internetowej. Więcej jej pomysłów można odnaleźć także w napisanych przez nią książkach kucharskich.

Tym razem postanowiłem, przyjrzeć się, stworzonym przez siostrę przepisom dodatków do dań głównych. Mojej uwadze nie uszła jej propozycja na tę surówkę. Kiedy zobaczyłem, co siostra tam dodaje, stwierdziłem, że muszę się tym z tobą podzielić. Pasuje do każdego dania, a jej smak jest rewelacyjny.

buraki.jpg
Fot. Canva/@nadiasphoto
Dlaczego kucharze wlewają ocet do rosołu? Odpowiedź zaskoczy niemal każdego

Tajemniczy składnik siostry Anastazji

Smak buraczków znamy wszyscy i prawdopodobnie nie ma osoby, która by ich nie kochała. Pasują zarówno jako dodatek do dań głównych, ale też, jak wiesz, można zrobić z nich pyszną zupę buraczkową.

Siostra Anastazja zaskakuje, ponieważ do tego znanego warzywa dodaje… kiszoną kapustę. Ten składnik dodaje nie tylko potrzebną w okresie zimowym witaminę C, ale też zupełnie odmienny smak. Oprócz buraczków i kiszonej kapusty przygotuj pozostałe składniki z listy znajdującej się poniżej.

Składniki:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 4 buraki czerwone
  • 2 cebule
  • 10 g kminku
  • pęczek szczypiorku
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól

Jak zrobić surówkę z buraczków?

Przygotowanie surówki rozpocznij od posiekania kiszonej kapusty. Następnie obierz buraki i ugotuj je . Kiedy będą miękkie, zetrzyj na grubych oczkach tarki. Szczypior umyj, a następnie posiekaj. Cebule obierz i pokrój na drobną kostkę .

Pokrojone składniki przełóż do miski. Wlej oliwę. Dopraw solą, pieprzem oraz kminkiem . Całość dokładnie wymieszaj. Twoja zdrowa surówka według przepisu siostry Anastazji gotowa. Podawaj z pysznym drugim daniem. Sprawdź, która kiszona kapusta jest najlepsza oraz co zrobić na błyskawiczny obiad .

kiszona kapusta.jpg
Fot. Canva/@feri1
Te ziemniaczane gniazdka robię na obiad co kilka dni. Rodzina za nimi przepada, każdy chce dokładkę
Zacznie się dziś o 20:00. Biedronka rozda mąkę za darmo
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy