Niesamowite właściwości kwiatu kasztanowca
Nie da się ukryć, że kwiaty kasztanowca niezbyt często goszczą w naszej kuchni. Smakosze przeważnie skupiają się na jadalnych odmianach kasztanów. Jednak na nie musimy jeszcze trochę poczekać. W tym czasie warto sięgnąć po wyjątkowe kwiaty, które są bogactwem cennych składników odżywczych.
Na co pomagają kwiaty kasztanowca?
Niepozorne kwiaty kasztanowca nie są najbardziej oczywistym składnikiem, z którego przygotowuje się napar. Przeważnie wykorzystuje się jednak inne rośliny. Jakiś czas temu wspominaliśmy o miksturze na bazie czosnku . Dziś pod lupę weźmiemy kwiaty kasztanowca.
Kwiaty kasztanowca są doskonałym źródłem substancji takich jak flawonoidy, związki kumarynowe, garbniki oraz kwasy polifenolowe . Właśnie dzięki nim roślina jest wyjątkowo zdrowa i może nam pomóc w uporaniu się z wieloma przypadłościami.
Okazuje się, że kwiaty kasztanowca wspomagają elastyczność i wzmacniają naczynia krwionośne. Tym samym unikniemy powstawania pajączków na naszej cerze. Ponadto kwiaty kasztanowca pozytywnie wpływają na przepływ krwi. Dzięki temu zapobiegniemy zastojom żylnym .
Kwiaty kasztanowca wykazują działanie przeciwobrzękowe. Za ich sprawą szybko pozbędziemy się, chociażby siniaków. Nie można zapomnieć również o działaniu przeciwzapalnym i regulowaniu procesów przemiany materii . Z pewnością warto sięgnąć po kwiaty kasztanowca, kiedy doskwierają nam problemy gastryczne, obrzęki i żylaki.
(Canva.com / thezaria)
Kiedy i gdzie zbierać kwiaty kasztanowca?
Kwiaty kasztanowca należy zbierać ze zdrowych drzew, które rosną daleko od dróg i ewentualnych zanieczyszczeń. Najlepiej sprawdzają się takie, które zerwiemy w słoneczny dzień. Wówczas będą miały więcej prozdrowotnych składników .
Kwiaty kasztanowca zrywamy wraz z całym kwiatostanem. Trzeba robić to delikatnie. Najlepiej umieszczać je w lnianej torbie. Kiedy wrócimy do domu, odrywamy pojedyncze kwiaty i suszymy je na papierowych ręcznikach . Przechowujemy w słoiczku.
Napar z kwiatów kasztanowca
Z ususzonych kwiatów kasztanowca bez większych problemów możemy przygotować napar. Jest on całkiem smaczny, jednak nie powinniśmy robić zbyt mocnej mikstury. W przeciwnym przypadku możemy spodziewać się bólu brzucha .
4 kwiaty kasztanowca umieszczamy w kubku. Następnie zalewamy je wrzątkiem i zaparzamy przez 20 minut pod przykryciem . Po tym czasie napar jest już gotowy. Najlepiej pić go przez dwa tygodnie, a następnie zrobić miesięczną przerwę. Warto również wiedzieć, jakie zalety ma napar z bazi .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Naturalnie i zdrowo; Poradnik Zdrowie