Smakosze.pl
Bazie w trosce o zdrowie

Canva.com / Aleksei Poprotskii

Niezwykłe zalety herbaty z bazi

4 Kwietnia 2021

(Ostatnia zmiana: 6 Maja 2021)

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Przeważnie bazie nie są przez nas traktowane w kategoriach kulinarnych. Puchate pąki wyglądają uroczo i kojarzą się z małymi zwierzakami. Okazuje się, że bazie można z łatwością przekształcić w wyjątkowy napar, który pozytywnie wpływa na zdrowie.

Niepozorne bazie są prawdziwym bogactwem składników odżywczych. Mało kto zdaje sobie sprawę, że kwitnąca wierzba może być tak użyteczna. Każdy, kto chce wesprzeć swój organizm, powinien sięgnąć po bazie.

Bazie w trosce o zdrowie

Na naszym portalu niejednokrotnie gościły już rozmaite napary. Jakiś czas temu wspominaliśmy o zaletach herbaty z pietruszki. Tym razem pod lupę weźmiemy jedną z oznak początku wiosny. Co takiego skrywają w sobie bazie?

Niepozorne bazie wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, napotne oraz wykrztuśne. Niektórzy określają je mianem leśnej aspiryny. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ to właśnie z wierzby początkowo pozyskiwano ten środek.

Okazuje się, że nawet Hipokrates wykorzystywał wierzbę do łagodzenia bólu porodowego. Z pewnością roślina jest godna uwagi i może się przydać na początku wiosny, kiedy tak łatwo o wszelkiego rodzaju infekcje.

Napar na bazie pąków wierzby można przygotować na kilka sposobów. Wszystko zależy od tego, co chcemy osiągnąć. Podstawą są oczywiście bazie. Obok nich głównym składnikiem będzie mleko. Przygotowanie mikstury jest banalnie proste.

(Canva / Aleksei Poprotskii)

Podstawowa metoda na zrobienie herbaty z bazi 

Umyte bazie umieszczamy w garnku z mlekiem. Na łyżkę pąków powinna przypadać jedna szklanka płynu. Całość powoli gotujemy. Kiedy mleko będzie już bardzo gorące, wówczas wyłączamy ogień. Mieszankę odstawiamy na 10 minut.

Po tym czasie nasz napar z bazi powinien być już gotowy. Można pić go od razu. Warto zauważyć, że takiego domowego remedium praktycznie nie da się przedawkować. Można je przygotować również w wersji wegańskiej. W takiej sytuacji najlepiej skorzystać z mleka kokosowego.

Bardziej złożony napar z bazi

Oczywiście powyższy przepis możemy zmodyfikować. Najpierw mleko zagotowujemy z kurkumą. Następnie dodajemy do niego bazie i podgrzewamy na małym ogniu. Po kilku minutach całość studzimy. Kiedy mikstura osiągnie temperaturę pokojową, wówczas wzbogacamy ją o miód.

Tak przygotowany napar będzie jeszcze lepszym wsparciem dla organizmu. Zarówno kurkuma, jak i miód wykazują właściwości, które pozytywnie wpływają na odporność. Warto również zapoznać się z przepisem na zdrową kawę ze złotym mlekiem. Oczywiście należy pamiętać, że nic nie zastąpi konwencjonalnej medycyny. W przypadku problemów zdrowotnych najlepszym rozwiązaniem jest kontakt z lekarzem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Klaudyna Hebda; Znam Lek; ABC Zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Pasta jajeczna — śniadaniowy klasyk

Przepisy

Błyskawiczna pasta jajeczna z chrupiącą, soczystą papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealny na zimowy obiad kotlet schabowy po zbójnicku

Czytaj więcej >
bułeczki

Przepisy

Najprostszy przepis na puszyste bułki wrocławskie

Czytaj więcej >
karkówka pieczona

Przepisy

Soczysta karkówka w marynacie z keczupu

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i sycąca zupa borowikowa z makaronem

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Idealnie elastyczne ciasto na pierogi bez dodatku jajka

Czytaj więcej >