Smakosze.pl Przepisy Niesamowity przepis Ewy Wachowicz na gołąbki zalewane żurkiem
TRICOLORS/East News, canva/MileA

Niesamowity przepis Ewy Wachowicz na gołąbki zalewane żurkiem

20 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Gołąbki z kapusty można dusić lub zapiekać. Wcześniej zwykle zalewa się je bulionem, czasem z dodatkiem przecieru pomidorowego. Dziś zaprezentujemy wam jednak niesamowity przepis Ewy Wachowicz na gołąbki zalewane żurkiem. Są wyraziste w smaku i dosłownie rozpływają się w ustach.

Jest co najmniej kilka sposobów przyrządzania gołąbków z kapusty. Po pierwsze są różne receptury na farsz. Druga, największa różnica dotyczy zwykle ich końcowej obróbki.

Gołąbki można bowiem ułożyć w naczyniu do zapiekania, podlać odrobiną bulionu lub nie i piec je ok. godzinę, aż będą miękkie. Do tak przygotowanych gołąbków zwykle serwuje się sos pomidorowy.

Innym sposobem przyrządzenia gołąbków jest zalanie ich bulionem lub sosem pomidorowym i duszenie ich, do czasu aż, będą miękkie. Przepis Ewy Wachowicz zaskakuje więc oryginalnym płynem, w którym zapieka się gołąbki.

Niesamowity przepis Ewy Wachowicz na gołąbki zalewane żurkiem

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej

  • 2 łyżki oleju

  • 40 dag ryżu

  • 2 cebule

  • 1 łyżka masła

  • 2 ząbki czosnku

  • 40 dag mielonej wieprzowiny

  • 1 szklanka żuru

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 proc.

  • sól, pieprz

Przygotowanie gołąbków

Kapustę oczyść z wierzchnich liści, wykrój głąb. Włóż ją do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj ok. 15 minut, aż liście zmiękną. Wtedy wyjmij ją ostrożnie, zdejmij elastyczne liście, a pozostałą główkę ponownie podgotuj i znów zdejmij z niej miękkie liście.

W garnku rozgrzej olej. Wsyp opłukany ryż i smaż go, mieszając, aż się zeszkli. Wtedy zalej go ok. 3 szklankami wrzątku, dodaj trochę soli i gotuj, aż będzie miękki. Przestudź.

Cebule obierz, pokrój w kostkę, przesmaż ją na maśle. Smaż, aż ładnie się zrumieni. Wtedy dodaj do niej posiekany czosnek i całość chwilę przesmaż. Wystudź.

Do ugotowanego ryżu dodaj mielone mięso oraz cebulę podsmażoną z czosnkiem. Farsz wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem.

Z każdego liścia usuń nożem nerw. Na liściach kładź porcje farszu i każdy zwiń, formując gołąbek.

Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem, wyłóż kilkoma liśćmi. Ułóż na nich ścisło gołąbki. Zalej je żurem wymieszanym ze śmietanką. Piecz ok. 1,5 godziny w 200 st. C. Jeśli szukasz inspiracji na inne gołąbki, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. stary przepis na gołąbki z samym mięsem , a także na gołąbki z soczewicą, pieczarkami i fetą .

zakwas na żur
zakwas na żur

Źródło zdjęcia: canva/Sohadiszno

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy