Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyjątkowe gołąbki z samym mięsem z 1917 roku

Wyjątkowe gołąbki z samym mięsem z 1917 roku

Wyjątkowe gołąbki z samym mięsem z 1917 roku
canva/nenovbrothers

Gołąbki jak za dawnych lat? Właśnie takie przygotujecie z ponad stuletnią recepturą. Pochodząca z książki kucharskiej z 1917 roku metoda znacznie dobiega od znanej nam techniki nadziewania kapusty mięsem i ryżem. Sprawdźcie ją koniecznie.

Większość smakoszy przygotowuje gołąbki z mięsno-ryżowym nadzieniem, choć i wersje bezmięsne — np. ta z pieczarkami — są wyjątkowo smaczne. Receptura z 1917 roku zaskakuje brakiem węglowodanów — farsz robi się z samego mięsa, pomijając ryż czy kaszę.

Przepis na mięsne gołąbki z 1917 roku

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty

  • 400 g mielonego mięsa wołowego

  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego

  • 1 jajo

  • 2 średnie cebule

  • 4 łyżki bułki tartej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia

Przygotowanie:

Kapustę sparzamy wrzątkiem, by liście były bardziej się miękkie. Cebule obieramy i siekamy. Podsmażamy je na dobrze rozgrzanym oleju, aż się zeszklą.

Mięso łączymy ze sobą, a następnie wbijamy do niego jajo. Dodajemy bułkę tartą i ostudzona cebulę. Masę oprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy ją dłońmi. Z mięsa formujemy podłużne kotlety

Zawijamy je w liście kapusty. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Układamy w nim gołąbki i smażymy je na dużym ogniu, by się nieco zrumieniły.

Zmniejszamy moc palnika i dusimy gołąbki pod przykryciem przez kilkadziesiąt minut. Podajemy z pieczywem lub z ziemniakami. Będą smaczne także w sosie pomidorowym wykonanym jak w tym przepisie.

Gołąbki warto podać z sosem pomidorowym
Gołąbki warto podać z sosem pomidorowym

Źródło zdjęcia: canva/-lvinst-

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy Zapraszamy na nasz Instagram