Wyjątkowe gołąbki z samym mięsem z 1917 roku
Gołąbki jak za dawnych lat? Właśnie takie przygotujecie z ponad stuletnią recepturą. Pochodząca z książki kucharskiej z 1917 roku metoda znacznie dobiega od znanej nam techniki nadziewania kapusty mięsem i ryżem. Sprawdźcie ją koniecznie.
Większość smakoszy przygotowuje gołąbki z mięsno-ryżowym nadzieniem, choć i wersje bezmięsne — np. ta z pieczarkami — są wyjątkowo smaczne. Receptura z 1917 roku zaskakuje brakiem węglowodanów — farsz robi się z samego mięsa, pomijając ryż czy kaszę.
Przepis na mięsne gołąbki z 1917 roku
Składniki:
1 główka białej kapusty
400 g mielonego mięsa wołowego
200 g mielonego mięsa wieprzowego
1 jajo
2 średnie cebule
4 łyżki bułki tartej
sól i pieprz w ilości do smaku
2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę sparzamy wrzątkiem, by liście były bardziej się miękkie. Cebule obieramy i siekamy. Podsmażamy je na dobrze rozgrzanym oleju, aż się zeszklą.
Mięso łączymy ze sobą, a następnie wbijamy do niego jajo. Dodajemy bułkę tartą i ostudzona cebulę. Masę oprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy ją dłońmi. Z mięsa formujemy podłużne kotlety
Zawijamy je w liście kapusty. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Układamy w nim gołąbki i smażymy je na dużym ogniu, by się nieco zrumieniły.
Zmniejszamy moc palnika i dusimy gołąbki pod przykryciem przez kilkadziesiąt minut. Podajemy z pieczywem lub z ziemniakami. Będą smaczne także w sosie pomidorowym wykonanym jak w tym przepisie.
Źródło zdjęcia: canva/-lvinst-
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: newsy.gotujmy Zapraszamy na nasz Instagram